Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tramvaj pomeranč i české vozy v KLDR

doporučujeme | 22. 1. 2016

Pražská tramvajová síť je nejen plná kolejí, ale i vychytávek, novinek a zajímavostí. Některé z nich vám prozradíme v následujícím článku.

Autor: Roman Hloch, zakladatel profilu Tramvaje v České republice

album/News_Model_News/1125/pluh.jpg

Kde tramvaje spí a kam se stěhují
Pražské tramvaje mají k dispozici cca 150 km tratí.  Nejstrmější pražskou (a zároveň i českou) tramvajovou tratí je ta vedoucí ulicí Trojská. Stoupání je tu místy až 80,15 ‰.

V Praze se nachází celkem sedm vozoven, přičemž jedna je určena pouze pro muzejní vozy. V Hostivaři najdeme tzv. ústřední dílny, kde probíhají velké opravy. V poslední době se zde opravují i zahraniční tramvaje a to například z Německa či Švédska.

Staré pražské tramvaje T3 se v posledních letech prodávají směrem na východ. Vozy původem z Prahy tedy můžeme potkat např. v Moskvě, Kyjevě ale také v hlavním městě KLDR v Pchjongjangu. V budoucnu se s bývalými pražskými vozy možná setkáme i v bulharské Sofii.

album/News_Model_News/1125/ustrednidilny.jpgústřední dílny


Tramvajové vychytávky
Nejnovější tramvaje Škoda 14T (Porsche) a 15T (Forcity) jsou vybaveny tempomatem. Řidič může nastavit rychlost, kterou pak tramvaj sama udržuje.

Hvězdou mezi pražskými tramvajemi je bezesporu mazací tramvaj, která zároveň slouží i jako sněžný pluh. Minimálně jeden tramvajový sněžný pluh má ostatně k dispozici každá vozovna. Tyto vozy poznáte podle velké radlice před prvním podvozkem a také prvních dveří zmenšených na polovinu. 

Dalším zajímavým vozem je měřící vůz zvaný pomeranč, který proměřuje nové či opravené tratě. S tímto vozem se můžeme setkat většinou právě na jejich kolaudacích.

album/News_Model_News/1125/pomeranc.jpgpomeranč


Zajímají vás nejen pražské tramvaje? Sledujte facebookovou stránku, která funguje již 8 let: Tramvaje v České republice.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!