Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Trendy 2016: Čím bude žít město v letošním roce

doporučujeme | 19. 1. 2016

Dali jsme v CityBee všechny hlavy do hromady informací a inspirace a vytáhli z ní ty nejzajímavější novinky, na jaké se letos můžete těšit. Takže - jídlo si nebudete kupovat v obchodě nebo restauraci, ale bude jezdit za vámi domů. Kromě severské kuchyně, protože polévku z jehličí by vám řidič snědl po cestě, takže za ní půjdete do několika nových podniků. Až se přejíte, zaskotačíte si na trampolínách. Odpočívat budete u velkého piva z minipivovaru v hospodě, kde vám u vstupu zabaví mobil. Taková je naše vize budoucnosti! (Platí do konce letošního roku nebo do vyprodání zásob.)

Text: Lukáš Rozmajzl & redakce CityBee

clanky4/Eska.jpg

Foto: Máte chuť na pokrmy z mechu a kapradí? Severská kuchyně v restauraci Eska.

%C4%8D%C3%ADsla/blue-01.jpgSeverská kuchyně

“Kluci (a holky) ze severu se rozhodli, že na to půjdou jednoduše. Vysvlečou se donaha a vyrazí na lov do lesů, luk a chladných bystřin. Všechno co tam najdou, dají na talíř,” popisuje foodkritik vystupující pod pseudonymem Pan Cuketka na svém blogu nový gastronomický trend, pro který se vžilo označení Nová severská kuchyně. Zapomeňte na pizzu nebo polévku pho, jestli se splní naše věštba, letos budete ujíždět na jídlech z jehličí, sypaných popelem z lišejníků a přelitých šťovíkovým pyré.
Trend ze severu staví na čerstvosti, lokálnosti a respektu k ročním obdobím, silná je inspirace přírodou (sníst můžte prakticky všechno, co venku vidíte, nebo se tím alespoň vizuálně inspirovat), produkty se využívají od nosu po ocas, od natě po kořen. Už teď ty nové chutě můžete zažít na vlastním jazyku v karlínské restauraci Eska, v nové olomoucké výjimečnosti jménem Entrée (na menu mají třeba Panna Cottu z máslové dýně s rukolou, pikantní čočkou a cibulovým popele) nebo koneckonců v nejlepší restauraci světa Noma v Kodani. 

 

Eska

Eska opět peče. Zatím v testovacím provozu, ale i tak vám nabalí pečivo, udělají oběd...

 

clanky4/HQ_uberkittens_blog_960x540_r1v1.jpg

Foto: Chcete kotě? Objednejte si taxi, přiveze vám ho. Foto: Uber Praha

%C4%8D%C3%ADsla/blue-02.jpgRozvoz čehokoli

To, co odstartovaly služby jako Dáme Jídlo, Ordr nebo Rohlík, se rozjede mnohem dál. Už si nebudete objednávat dovoz pouze pizzy nebo hamburgerů z restaurace, ale třeba i alkohol a kondomy na víkendovou párty (o službě Drinkon jsme psali ZDE). Do rozvozu se zapojila i bageterie Boulevard, takže pro svačinu při kalupu v práci už nemusíte vybíhat z kanclu. Taxislužba Uber zase vloni otestovala rozvoz zmrzliny po metropoli a koneckonců jste si přes její aplikaci v závěru roku mohli objednat i koťátko k pomazlení (to čtyřnohé chupaté, aby bylo jasno). 

%C4%8D%C3%ADsla/blue-03.jpgAkrobacie a trampolíny

Už letos se z mechu a kapradí pražské scény vyloupl žižkovský JumpPark a Freestyle Kolbenka ve Vysočanech. Cvičení akrobacie a skoky na trampolínách lákají možností vyzkoušet si novou aktivitu, ke které člověk nepotřebuje nic jiného, než se odrazit. Navíc Praha je pro rok 2016 Evropské hlavní město sportu. Silněji než jindy tak bude znít: “Kdo neskáče, není Čech!” Objeví se další specializovaná trampolínová centra, nebo si trendu všimnou a vezmou za své i současná multi-sporty centra.

 

JumpPark

Trampolínový park pro děti i dospělé....

 
 

clanky4/stolky(kopie).jpg

Foto: Mrakodrapy ještě ne, ale stolky jako v NYC už brzy budou v Praze.

%C4%8D%C3%ADsla/blue-04.jpgStolky volně po ulicích

Už v dubnu by se na několika místech po městě měly objevit volné stolky a židle. Jen tak, třeba v parku. Perfektní cesta, jak oživit veřejná prostranství a vdechnout jim nový smysl. Pro začátek se uvažuje o 50 stolcích a 200 židličkách. Nové posezení se chystá třeba pro Alšovo nábřeží (před Fildou) nebo pro piazzettu u Národního divadla. Víte, co to znamená? Zase jsme o krok stáhli náskok Západu. A chceme věřit, že se tenhle nápad osvědčí jako piána v ulicích a že většina městského nábytku chmatavým rukám lapků odolá až do podzimních dnů.

%C4%8D%C3%ADsla/blue-05.jpgNová hospodská filozofie

V Česku vznikne v průměru jeden nový pivovar každý týden. Praha ani její kavárenská elita se tomuto trendu nemohou vyhnout. Vedle speciální nabídky minipivovarů v současných hospodách, proto logicky vzroste počet nových podniků, které A) vaří a prodávají jen svoje vlastní pivo (jako Pivovar Národní, Vinohradský pivovar nebo Pivovar Lužiny) nebo B) se specializují výhradně na nabídku unikátních piv (za všechny jmenujme Dno pytle, Pivovarský Klub, Beergeek Bar nebo v prosinci otevřený Bad Flash Bar v Krymské). Naopak speciální podniky, které mají na čepu především cidery, zdá se cestu do hrdel Pražanů nenašly.

A ještě s jednou technologickou inovací se letos budete setkávat čím dál častěji - restaurace a podniky budou programově nabízet své prostory bez wi-fi, protože “když se jí, tak se sakra jí a nečum furt do toho mobilu!” Jak řekl Miroslav Kalina (šéfkuchař Kalina Cuisine & Vins) nedávno v rozhovoru pro týdeník Dotyk: “Tablet nebo mobil vedle talíře nepatří. Určitým způsobem to zkresluje zážitek z jídla, protože koukáte do displeje a u toho NĚCO jíte...”

 

KDE to letos ožije aneb Dvě bonusové věštby

Instalatéři v Dopravním podniku moc dobře věděli, proč přidělat novou výpusť pro cestující alias zastávku tramvaje při opravě Hlávkova mostu. Divadelní spolky okupující Vilu Štvanice totiž rok od roku připravují zajímavější program, navíc nejenom na letní měsíce, hrají nonstop. K tomu připočtěte od loňska fungující přívoz mezi holešovickým a karlínským nábřežím. A Štvanice bude brzy největším pražským ostrovem nejen díky rozloze. (Mimochodem, jméno získala podle honů na zvěř, které se zde dřív pořádaly.) Snad se znovu rozproudí i úvahy na celkovou proměnu ostrova. V poslední architektonické soutěži organizované v roce 2013 porota vítěze nevybrala.

 

VILA Štvanice

Kulturně-divadelní prostor....

 
 

Naším černým koněm je Smíchovská náplavka. Jasně, máme to na ní z redakce blíž, ale i levý břeh Vltavy by si zasloužil důstojné místo pro letní dny, a hlavně letní večery. Už v březnu se sem sjede občerstvení na kolečkách na akci Food Truck Show a další eventy budou brzy následovat. Takže vzhůru na pražskou pláž!


Co se letos určitě stane a nemusíme to hádat

1) Druhý dech chytá ulice Na příkopě. Už vloni se tu usadila Milionářská galerie a Muzeum Applu. Letos v květnu by se měl otevřít fantaskní svět legendárního britského hračkářství Hamley's. Kousek vedle se dokončuje Muzeum současného skla ZIBA. Velkou neznámou pak je, kde nakonec zakotví druhá pobočka klubu Barrock, údajně to má být největší klub v metropoli.

2) V květnu na jeden den pražské ulice rozezní amatérští hudebníci v rámci nového festivalu Praha žije hudbou. Plánováno je na 60 koncertů na pěti pódiích. Detaily ZDE.

3) Jestliže v roce 2015 byla největší koncentrace gurmánů na metr čtvereční v Karlíně, letos by si měli pronajmout garsonku poblíž Anděla. V plánu je zde otvíračka další pobočky Home Kitchen a novou kavárnu otevřou kluci z Radlické kulturní sportovny. K tomu připočtěte několik otvíraček ze závěru roku 2015 a plány na kompletní proměnu Smíchovského nádraží a okolí.

4) Pražská zoo začne s výstavbou nového pavilonu pro gorily za Africkým domem, aby se zvířata přestěhovala ze zátopové oblasti. Areál by měl stát 121 milionů korun a práce budou pokračovat i v roce 2017. Po dokončení by zvětšený gorilí dům měl pojmout jednu velkou a jednu menší gorilí tlupu.

clanky4/Snimekobrazovky2016-01-14v0.17.54.png

Foto: Vizualizace nového pavilonu pro gorily.

P.S.: Pokud by vás zajímalo, jaké trendy jsme předpovídali pro rok 2015, článek najdete ZDE. V prosinci jsme se podívali do zrcadla a spravedlivě zhodnotili, co nám z věštby vyšlo a co jsme střelili úplně vedle. Ale celkově jsme dopadli dobře. Posuďte sami ZDE.

[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!