Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nový festival "Praha žije hudbou" chce ulice naplnit koncerty

tisková zpráva | 24. 11. 2015

Nebylo by krásné během každodenní cesty do práce, školy či za kamarády mít možnost potkávat hudebníky, herce anebo si jen prohlédnout zajímavou výstavu? To nabídne nový open-air festival Praha Žije Hudbou, který proběhne v květnu 2016. 

35H%281%29.jpg
 

Vytvořením tradice festivalu v ulicích chtějí organizátoři ukázat, že živá kultura do ulic patří. Pouze je třeba smysluplně nastavit pravidla veřejných produkcí. Podpořte první ročník festivalu na portálu hithit.com v rámci kampaně KOPEME ZA HUDBU a přidejte se k těm, kterým není kulturní život uvnitř české metropole lhostejný!

Pražské ulice se zaplní uměním 
Praha Žije Hudbou na jeden květnový den roku 2016 oživí pražské ulice a to více než 60 koncerty, představeními a performancemi. Zapojí se amatérští umělci i velká jména české scény. V rámci kampaně na portálu hithit.com organizátoři vybírají příspěvek na realizaci pěti menších pódií, na kterých během prvního ročníku festivalu vystoupí umělci jako Xavier Baumaxa či Lenka Dusilová, ale též zahraniční umělci, kteří se rozhodli akci podpořit.

Kromě těchto pódií bude většina koncertů samozřejmě probíhat jako busking, přímo na ulici. Pouličního hraní se aktivně může zúčastnit téměř každý hudebník, pokud se včas zaregistruje na webu projektu, nebo v mobilní aplikaci, přihlásí se tak do programu akce.



Zrodila se hvězda
Oživit celé město po vzoru světových metropolí jako je Paříž, Londýn či Řím je jedním z hlavních cílů nově vznikajícího buskingového festivalu. Nadšení s nimi sdílí i mnoho hudebníků, kteří přislíbili účast. Například pro Jakuba Ondru znamenaly začátky v podobě hraní na ulici velmi důležitý posun v sólové kariéře.

„Hraním na ulici se postupně vytváří fanbase. Mně se díky buskingu podařilo podepsat nahrávací smlouvu s německým Sony music. Nikdy nevíte, kdo půjde kolem,” vypráví Jakub Ondra, který na festivalu Praha Žije Hudbou zahraje. Nebýt buskingu, nikdo by dnes možná neznal hvězdné osobnosti, jako jsou Rod Stewart, Edith Piaf, Janis Joplin nebo Eminem.

Lepší podmínky pro živé umění v ulicích
Hlavním podnětem k organizaci této pouliční akce oslavující živé umění je aktuální situace v Praze, kde hrozí radikální restrikce pro veřejné produkce. „Chápeme, v čem může být hraní na ulici problematické například pro obyvatele centrální části města, ale měla by existovat smysluplná jednoduchá pravidla a ne pouze neprostupná omezení, “ vysvětluje za organizátory Jan Gregar z neziskové organizace Nerudný fest, o.s., která stojí také za festivaly Léto na Jungmaňáku či Mladí Ladí Jazz.

Současná podoba vyhlášky omezuje vystupování na úplné minimum a dokonce zakazuje velkou část nástrojů (např. plošně zakazuje bubny nebo hoboj). Až absurdně působí nařízení, které určuje, že v lichou hodinu se smí hrát jen na levém břehu a v sudou hodinu jen na pravém břehu Vltavy.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!