Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Návod k městu: 5 tipů, jak se cítit blaze v Praze

lifestyle | 22. 10. 2015

„Život je džungle,“ říká zkroušený levhart v reklamě na tonik. Život v Praze však nemusí být džungle plná nástrah a neprostupné změti lián, když víte, jak na to. Pohybujte se po Praze na kole, i když žádné nemáte, posaďte se při čekání na tramvaj na vlastní lavičku nebo nasávejte data zadarmo. Anebo vyrazte na lov pražských akcí úplně zadarmo.

Autorka: Petra Baumruková

clanky/_kola.jpg
Rekola

Sdílejte růžová kola
Projekt Rekola sledujeme od jeho prvních nesmělých šlápot do pedálů. Jelikož od dubnového startu výrazně zmohutněl (ještě minulý, výrazně teplejší měsíc, jezdilo po Praze již 100 růžových kol a koloběžek), jistě si zaslouží malé opáčko.

Rekola spojuje touhu pohybovat se po Praze na kole s vrozenou leností mnohých z nás se o takové kolo starat. Navíc, když už na kole někam dojedete, nemusí se vám vždy chtít šlapat zpátky, nebo řešit palčivou otázku Kam s ním?, když chcete zajít na jedno a ani do tramvaje vám kolo nevezmou. No a ve městě ho přece nemůžete nechat jen tak, kde se vám zrovna zlíbí. Vlastně můžete, právě díky projektu sdílených kol Rekola. Stačí si stáhnout mobilní aplikaci, zaplatit členský příspěvek a už vám nic nebude bránit, abyste si osedlali některé z 60 růžových kol a koloběžek, které jsou aktuálně odstavené různě po Praze. Navíc budete moci Rekola využívat i v dalších šesti městech v Česku.

Sdílejte šicí stroj
Od října funguje v Praze na principu sdílení také šicí dílna Pokoj č. 10. Chcete si spíchnout vlastní módní kousek, ale chybí vám nástroje nebo know how? V Pokoji č. 10 dostanete oboje. Přijít můžete na hodinu, nebo tam strávit nad chňapkou pro babičku celé odpoledne. Najdete zde nachystané a seřízené stroje, ostré nůžky a vždy dostatek špendlíků. Večer navíc i zkušené rady a ruce v rámci šicích kurzů.    

clanky/dilna.jpg
Pokoj č. 10

Ulevte nohám
Čekáte na tramvajovém ostrůvku, stojíte nekonečnou frontu na úřadu nebo chcete posedět před mistrně vyvedeným obrazem v galerii? Prostě si dřepněte na batoh. Tedy pokud máte BAGOBAGO, jinak si to dvakrát moc neužijete. Důmyslně zabudovaná stolička v BAGOBAGO brání tomu, abyste si rozsedli svačinu, a současně dává vašemu posedu ten správný styl. To mohlo skutečně napadnout jen Čechy. A takové BAGOBAGO pod vánočním stromečkem jistě potěší nejenom patrioty.

clanky/bagobago.jpg
BAGOBAGO

Heslo zní: sosejte data
Kdo v dnešní době není online, jako by nebyl. Nemusíte přitom odevzdávat své těžce vydělané peníze telefonním operátorům. I otázku Jaké máte heslo na wifi? můžete s klidem vypustit ze svého kavárenského konverzačního slovníku. Dokonce, i když heslo každý týden mění. S aplikací Wifič  budou vaše mobilní zařízení všude vítány. Obsahuje totiž databázi hesel k veřejně přístupným wi-fi. Zobrazuje sítě ve vašem nejbližším okolí až do vzdálenosti 20 km, takže vás nebrzdí, a funguje samozřejmě i offline.  

Do začátku října fungoval na zkoušku také speciální charitativní projekt  Wifi 4 Life. Kolem zastávky metra Dejvická bylo možné se připojit na wifi díky přenosnému routeru, který měl u sebe člověk bez domova jménem Radim. Organizátoři se momentálně snaží sehnat finanční prostředky na další fungování, a tak pomoci lidem bez domova se začleňováním do společnosti. 

clanky/wific.png
Wifič

Házejte smetí do koše. Je to moderní
Pohání je sluníčko, mají svojí SIMku a takřka neukojitelný apetit. Řeč je o odpadkových koších Bigbelly, které vyrostly v centru Prahy. Díky zabudovanému lisu, poháněnému přes solární panel, se do nich vejde více odpadků. A když už jsou plné, samy se ozvou popelářům o vyprázdnění. Z vyhazování třeba takové slupky od banánu se tak stává doslova  hi-tech záležitost. Snad jen, aby byly i na tříděný odpad.

clanky/bbfinal.jpg
Bigbelly

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!