Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

7 nejslibnějších divadelních premiér podzimu

kultura | 21. 10. 2015

Nová divadelní sezóna je již v plném proudu a pražská divadla postupně vytahují své trumfy. Vybrali jsme sedm podzimních novinek, které by měly uspokojit jak diváky, pro něž je divadlo synonymem dobré zábavy, tak i ty nejnáročnější ctitele jevištního umění. Jaká představení jsou tedy zárukou pro příjemné přežití sychravých podzimních večerů?

Autor: Jakub Jiřiště
Foto: webové stránky divadel

 album/News_Model_News/1041/laputyka.jpg

jedna z podzimních novinek: Family od Cirk la Putyka

Kašpar H. - Dítě Evropy (Divadlo na Vinohradech)
Kdo by neznal jeden z nejzáhadnějších příběhu, který se v Evropě udál v předminulém století. Na náměstí v Norimberku se zčistajasna objeví zanedbaně vyhlížející mladík, který dle všech indicií nikdy nepřišel do styku lidmi a nezná víc než dvě věty. Společnost si s mužem bez minulosti neví rady, ovšem každý krok, který v podivném případu podnikne, se nesmazatelně vtiskuje do člověka tvárného jako hlína. Kolem Kašpara se rozbíhá i kriminální pátrání v čele s jedním z otců moderní kriminalistiky, ovšem na prahu pravdy je zabit jak vrchní vyšetřovatel, tak i ubohý mladík. Vzrušující historii, jež se až filosoficky ptá „kdo je to člověk?“, napsal přední český dramatik Jan Vedral (autor odvážných rozhlasových her z 80. let o vztahu umění a moci Urmefisto a Mistr a Markéta) a od 10. září ji uvádí na svém repertoáru Divadlo na Vinohradech.
Premiéra: 11. září

 

album/News_Model_News/1041/kaspar3.jpg 


Nová krev (Stavovské divadlo)
Národní divadlo připravuje v průběhu října a listopadu pro své diváky tři mimořádné večery, díky nimž si budete moci návštěvu naší divadelní svatyně prožít ze zcela jiného pohledu. Součástí cyklu Nová krev budou tři jedinečné a neopakovatelné večery, které rozhodně nenaplní tradiční představu o bezpečné hranici mezi jevištěm a hledištěm. Během nich se zúčastníte hry na divadlo plné překvapení, setkáte se v bezprostředním kontaktu s hereckým souborem a neznámými prostorami hlavních divadelních budov, a na oplátku od vás bude vyžadována otevřená mysl i tvůrčí přístup. Na programu vás čeká rekonstrukce záboru Stavovského divadla německým hercům v roce 1920, opětovné oslavy slavnostního otevření Nové scény roku 1983 s prominentními stranickými hosty a nakonec i výprava do nejstarších dějin Zlaté kapličky, jež povede až k jejím základním kamenům.
Premiéra: 11. října


reklama/citybee_logo.jpgVíce divadelní inspirace:

Jakých pět hereckých výkonů nás zaujalo loni, ale vyrazit na ně můžete i letos? O hereckých koncertech Janžurové, Brouska či Kukury čtětě ZDE.


Family (Jatka 78)
Soubor Cirk la Putyka je sice mladý, nicméně již bezesporu patří do panteonu moderního českého divadla. Své kvality dokázal na letošním festivalu Fringe v Edinburghu, kde s představením Dolls vyvolal malý skandál i nadšení u kritiků. Ani během podzimu nezůstaneme ochuzeni o jeho novou akrobatickou výzvu. Lídr souboru Rostislav Novák se tentokrát rozhodl v pohybovém ztvárnění uchopit historii vlastní rodiny, ale rovněž se dotknout překotného vývoje, jímž tato společenská jednotka v posledních letech prochází. Oslovil všechny kolegy, kteří za posledních pět let účinkovali v jeho souboru, a opětovné shledání velké umělecké rodiny slibuje největší projekt v celé historii novocirkusového uskupení. Bude však třeba se připravit na boj o vstupenky, neboť na programu Jatek 78 je pouze limitovaný počet představení, jež se budou konat každodenně od 14. do 28. října.
Premiéra: 14. října

 



Na miskách vah (Městská divadla pražská - ABC)
Režisér Petr Svojtka minulý rok uhranul diváky i kritiku strhující inscenací slavného dramatu o partnerské krizi Kdo se bojí Virginie Woolfové?. Proto je už předem téměř jisté, že i jeho připravovaná novinka Na miskách vah upoutá pozornost na Městská divadla pražská, kde bude v listopadu uvedena. Svojtka tentokrát sáhl po další zaručené předloze – hře Ronalda Harwooda (mj. autora úspěšného Garderobiéra) o společenské zodpovědnosti umělce v totalitní společnosti. Na jevišti rozpoutá nejednoznačný souboj velkého německého dirigenta, označeného za Hitlerova oblíbence, a amerického majora otřeseného zkušeností z osvobozování koncentračních táborů. Kdo z nich ve vzájemném konfliktu, který se začne podobat nečisté hře, morálně obstojí a pravda se postaví na jeho stranu?
Premiéra: 7. listopadu
 

album/News_Model_News/1041/namiskach.jpg 
čtená zkouška


Pankrác 45 (Švandovo divadlo)
Nadcházející sezóna ve Švandově divadle bude představovat skutečnou výzvu pro další pražské scény. Dramaturgům rozhodně nelze upřít snahu nabídnout co nejpestřejší paletu zážitků, která zahrnuje černou komedii v tarantinovském stylu Zabít Johnnyho Glendenninga, šokující drama o sourozeneckém incestu Betonová zahrada v dramatizaci Petry Hůlové i jevištní verzi bestselleru Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů. V podzimních měsících však určitě největší pozornost upoutá původní počin tohoto divadla Pankrác 45, který nás zavede do vězeňské cely krátce po osvobození republiky z nacistického područí. V ní se setkávají herečky Adina Mandlová a Lída Baarová s neohroženou odbojářkou, židovkou z Osvětimi a ženou s tajuplným osudem. Hra Martiny Kinské je založena na skutečných událostech a jistě ji bude slušet komorní prostředí divadelního Studia.
Premiéra: 7. listopadu
 

album/News_Model_News/1041/Pankrac.jpg 
čtená zkouška


Hamleti (Divadlo Na zábradlí)
Režisér Jan Mikulášek patří nejen k největším vizionářům současné české divadelní režie, ale rovněž náleží k nejplodnějším tvůrcům. Tento rok totiž uvádí již v pořadí třetí inscenaci, což se vzhledem k obdivuhodné preciznosti předchozích dvou počinů jeví jako neuvěřitelný výkon. Tentokrát v jeho autorské hře nahlédneme do nečekaných zákoutí hereckého života. Divadlo se zde stane tématem samo o sobě a rozhodně nepůjde o poctu nedotknutelnému hereckému umění. Naopak budou skrze dění na jevišti zaznívat otázky, kolik vůbec může herec pojmout osobností, aby to neodskákal, či zda mají režiséři vždy pravdu a poslední slovo. Pohled do zákulisí s oblíbenými herci Divadla Na zábradlí bude určitě velmi upřímným vyznáním, ovšem nebyl by to Mikulášek, aby na něj opět neuplatnil mistrovské umění zdravého odstupu.
Premiéra: 13. listopadu
 

album/News_Model_News/1041/hamleti.jpg 
Hamleti (foto: Barbora Kunstovná, https://www.facebook.com/nazabradli.cz


S úsměvy idiotů (Divadlo v Dlouhé)
Do zlaté éry malých divadelních scén 60. let se vrátí soubor Divadla v Dlouhé, který oživí formu tzv. text-appealu. Podmanivé kabaretní večery, v nichž se spojovaly písničky, povídky a krátké scénky proslavily hned několik autorských dvojic, především jejich průkopníky Ivana Vyskočila a Jiřího Suchého či později nezapomenutelnou dvojici Šimek-Grossmann. V Činoherním klubu se podařilo tento jevištní žánr osobitě pojmout Janu Vodňanskému a Petru Skoumalovi, kteří jím vstoupili i na pole politické satiry, a proto byla jejich vystoupení na dlouhá léta zakázána. Divadlo v Dlouhé se téměř po půlstoletí vrací k polozapomenutému odkazu této jedinečné dvojice a doplňuje jej o hořkovtipné básnické opusy režiséra Jana Borny. Jak si skvělí herci z Dlouhé poradí s novou výzvou, pro níž je slovo efekt nadávkou, se budete moci přesvědčit v listopadu.
Premiéra: 19. listopadu

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!