Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

7 žhavých tipů, jak přežít rozžhavenou Prahu

doporučujeme | 25. 7. 2022

Teploty pořád stoupají a ve městě je nesnesitelné horko. Pokud v tomhle počasí musíte opustit klimatizované prostory, budou se vám hodit následující rady, kde se trochu zchladit. A vězte, že může být, a vlastně už bylo, ještě hůř – v létě roku 1983 naměřili dosud nejvyšší teplotu v Česku, Praha-Uhříněves tehdy hlásila 40,2 stupně Celsia.

Text: Lukáš Rozmajzl, Petra Müllerová

thermometer-gb973ed15d_1920.jpg 

Doporučení úvodem – běžte se koupat! Jestli nevíte kam v Praze, klikněte SEM. Jestli na bazén jít nemůžete, pokračujte ve čtení.

Pro začátek si připomeneme několik základních avšak zásadních doporučení, která sepsali kolegové z Daily Mailu:

✅ Nejezte maso! – Při trávení velkého množství proteinů (které se vyskytují hlavně v červeném mase), se uvolňuje i větší množství tepla. Chcete se upéct i zevnitř?
✅ Odložte šperky! – Jednak absorbují další teplo navíc, ale hlavně těžké náramky nebo řetězy kolem krku můžou mačkat oblečení k tělu, a tím bránit volnému průchodu vzduchu ven (takže módu na chvíli stranou, hiphopeři).
✅ Noste ponožky! – Jednak odvádí pot z těla, a zároveň brání tomu, že se mokrá noha v sandálech ušpiní od prachu ulice.
✅ Noste světlé oblečení! – Tmavé barvy pohlcují více světelné energie, ty světlejší ji naopak odrážejí.
✅ Dejte si teplou sprchu! – Zní to jako nonsense, ale osvěží vás mnohem víc než ledová, protože teplá voda podpoří proudění krve, a tím se organismus ochlazuje.

 


Sedm tipů, jak a kde se v Praze osvěžit

1) Vzhůru pod zem!

Vyrazte na prohlídku staré kanalizační čistírny v Bubenči, nebo prohlídku krytu Folimanka. Zchladí vás i asi kilometrová procházka vyšehradskými kasematy.

 

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči

Národní kulturní památka Stará čistírna odpadních vod v Praze - Bubenči patří mezi...


 

Protiatomový kryt Folimanka

Kryt civilní obrany otevřen veřejnosti....


 

Prohlídky kasemat a Gorlice

NKP Vyšehrad

01.01. - 31.12.

2) Do skleníku...

Zní to paradoxně, ale útočiště před tím, co někdo označuje za “apokalyptické vedro”, najdete i ve skleníku. Neberte ale hromadným útokem zahrádkářské kolonie, řeč je o Fata Morganě v Botanické zahradě. V chlazené části skleníku (Tropy vysokých hor) je pouhých 21 stupňů. 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy

Unikátní spojení tropického skleníku a rozlehlé venkovní expozice zahrnující mimo...

3) ...nebo do kostela

Pomoc najdete i v kostele. Ani za 33 otčenášů se sice nepřestanete venku potit, ale ty často metrové zdi církevních svatostánků fungují jako skvělá izolace. Za sebe doporučuju navštívit kostel sv. Tomáše, kde je i v přilehlé klášterní zahradě o několik stupňů chladněji než vedle na Malostranském náměstí.

clanky4/DSC_0769.jpg 

4) Bruslení na zimáku

Pro provozovatele zimních stadionů by to byla skvělá příležitost, jak udělat prospěšnou věc, ale přes léto si téměř nikde zabruslit nemůžete (řeč je o zimním bruslení, aby bylo jasno). Pouze Hotel Hasa ve Vršovicích má kluziště, kde se sklouznete i v těch největších vedrech.

 

Zimní stadion Hasa

Zimní stadion, kde bruslí mladé krasobruslařské a hokejové naděje....

5) Pitný režim na ulici

Vítané osvěžení hledejte i u veřejných pítek. Jsou napájeny vodou z veřejného vodovodního řadu, procházejí pravidelnými kontrolami i v průběhu roku, takže pokud pramen ještě nevyschl, pijte! Některá má ve své správě Technická správa komunikací hl. města Prahy (Fontánka Celetná, Zítkovy sady, Náměstí Republiky, Dětský dům, U Bati, Na Slupi, Na Hřebenkách, Loretánské náměstí, Ungelt), jiná přímo jednotlivé městské části.

6) Průvan v MHD

Pokud se musíte přepravovat veřejnou dopravou, zkuste si cestu naplánovat mimo pojízdné toustovače, rozumějte autobusy a tramvaje. Ideální je metro, kde je příjemný chládek. Dole u eskalátorů nebo u vstupu do tunelů navíc velmi příjemně fouká. Pokud pojedete tramvají (a nikoli z toho důvodu, že si provozovatel vaší finské sauny vzal zrovna dovolenou), zaberte místa pod střešními okénky (na začátku, uprostřed a na konci vagónů, alespoň u starších typů) - při jízdě se pod nimi vzduch nepatrně hýbe. 


7) Tip pro rodiče s dětmi

V Parku Maxe van der Stoela na Praze 6 si děti mohou pohrát na hřišti, kde teče voda. Vodní prvky nabízí i hřiště Gutovka.

291560742_10159358735039234_2571915089994378360_n.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!