Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
prosince

Švestkový čert

Donuterie

zpět na výpis akcí
 

Nechte se inspirovat a obdarujte své děti netypickým dárkem připomínajícím staré zvyky a tradici mikulášské nadílky. 

Datum:01. 12. 19
Cena:od 100 Kč
Čas:14:00 - 16:30
Kategorie: poznání| workshopy pro děti|Kreativita,

Pro adventní období byly charakteristické rozmanité zvyky a obyčejové příležitosti, z nichž některé dodržujeme i v současnosti a jiné se zcela vytratily nebo proměnily. Podstatné místo zaujímá v kontextu svatomikulášské tradice obdarovávání, neboť je z legendy známa štědrost sv. Mikuláše v souvislosti s obdarováním tří dcer zadluženého otce, který se rozhodl prodat své dcery do nevěstince. Z původních mikulášských obchůzek, kdy kostýmované průvody vykonávaly koledu dům od domu, zbyla jen známá trojice Mikuláše s čertem a andělem. Zvyk obdarovávat děti sladkostmi a pamlsky zůstává nedílnou součástí domácího obyčeje mikulášské nadílky v předvečer svátku sv. Mikuláše i dnes, přestože se výrazně proměnila jejich prezentace a aranžování. 
.
K tradičním atributům mikulášské nadílky patřili zejména čerti ze švestek nebo jiného sušeného ovoce (fíky, hrušky, jablka). Žertovné figurky bývaly zhotovené ze špejlí a drátků, na které byly navlékány švestky. Nohy byly z důvodu stability zapichovány do malé dřevěné destičky. Rarach s vyplazeným textilním jazykem míval v ruce metlu z větévky či traviny nebo vidle a barevný papírový řetěz ukotvený na jedné noze. Přijďte si takového švestkového čerta vyrobit! Nechte se inspirovat a obdarujte své děti netypickým dárkem připomínajícím staré zvyky a tradici mikulášské nadílky. Určitě to pro ně bude vítaná maličkost, kterou si později v budoucnosti budou mnohokrát připomínat... Workshop vede kosmo_nauty. Přijďte si splnit svůj dětský sen! Těšíme se!
.
Tvůrčí workshop je věkově neomezen. Menší děti zvládnou vytvořit čerta s pomocí rodičů či staršího doprovodu. 
.
Doporučená výše příspěvku je 100 Kč za jednoho čerta. Rezervace a info na kosmonauty35@gmail.com.

Donuterie
Tel: 733 392 789
Náprstkova 9
Praha 1
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: