Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
13
září

Černobílý Double Feature

Kino Aero

zpět na výpis akcí
 

Dvojprogram – šest hodin uhrančivých černobílých výjevů a nekompromisních autorských vizí ve dvou filmových adaptacích.

Datum:13. 09. 19
Cena:230 Kč
Čas:17:00 - 23:30
Kategorie: kultura|kina

Filmová báseň Marketa Lazarová od Františka Vláčila, která byla kritikou vyhlášena jako nejlepší česk(oslovensk)ý film všech dob, se potkává s Nabarveným ptáčetem, s nímž Václav Marhoul prorazil do hlavní soutěžní sekce prestižního benátského festivalu. Diváci se vstupenkou na Double feature (na oba filmy) mají v průběhu celé akce možnost vstupenku na baru vyměnit za šálek překapávané kávy.

Program večera:
17.00 Marketa Lazarová
20.00 Nabarvené ptáče

(1 film 135 Kč, 2 filmy 230 Kč)

MARKETA LAZAROVÁ
Stěžejní dílo domácí kinematografie je díky způsobu režisérova filmového vyprávění nejen ojediněle autentickým a sugestivním ponorem do dávné minulosti. František Vláčil zároveň natočil jitřivou a nadčasovou výpověď o tíži a neproniknutelnosti lidského osudu, vystaveného věčnému sváru protikladů. Historický baladický příběh je situovaný do poloviny 13. století, kdy loupeživí rytíři přepadávali na královských cestách pocestné, křesťanství ještě stále svádělo boj s vírou v pohanské bohy a lidský život měl jen nepatrnou cenu. Láska však dokázala být i tenkrát vášnivě opojná. Titulní hrdinkou je ctnostná dívka Marketa Lazarová předurčená klášteru, přinucená však stát se milenkou násilnického mladíka Mikoláše, syna nesmiřitelného rivala Lazarova rodu, Kozlíka z Roháčů. Dech beroucím způsobem nasnímané a novátorsky vyprávěné dílo otevírá před divákem možnost vnořit se do dávných věků a s nebývalou intenzitou prožít jejich atmosféru. Vláčil stvořil sugestivní „historický dokument“ i experimentální akční film a zároveň vrstevnaté básnivé podobenství o tragice i výšinách lidského údělu.

NABARVENÉ PTÁČE
Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost… Světový bestseller Jerzy Kosińského Nabarvené ptáče dostává strhující a filmovou adaptaci v režii Václava Marhoula, který také k filmu napsal scénář a sám ho produkoval. Jeho nekompromisní vize představuje nejambicióznější český filmový projekt mnoha posledních let a ve světové premiéře byla uvedena v soutěžní sekci prestižního festivalu v Benátkách.

Kino Aero
Tel: 271771349
Biskupcova 87/31a
Praha 3, 13000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: