Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
září

Dožínky v zámeckém areálu

Zámecký areál Ctěnice

zpět na výpis akcí
 

Závěr léta oslavíme tradičně dožínkovou slavností, která se uskuteční již poněkolikáté v Zámeckém areálu Ctěnice, a to v neděli 1. 9. 2019.

Datum:01. 09. 19
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 17:00
Kategorie: poznání|muzea

 

Celodenní program v Zámeckém areálu Ctěnice nabídne ukázky lidových řemesel a povídání o českých žních, představí žňové práce a různé druhy obilovin. Součástí bude i vyprávění o tom, jak se dříve pekl chleba, a to včetně ochutnávek žitného a pšeničného chleba i jiných obilných výrobků z mouky.
Dožínkovou slavnost doprovodí národopisný soubor Doudleban, který zpívá, tancuje a oživuje zvyky dávných předků, čerpá z nepřeberné studnice lidového doudlebského umění. Jejich prostý, ale rázovitý kroj sice ukazuje, že Doudlebsko byl spíše kraj chudý, ale lidé si přesto dokázali po těžké práci zatancovat a zavýsknout, což předvedou ukázkou dobových tanců, jako je „sedláček, proplítanej, obkročák, babka, řezanka, rejdovák, dupák, klenutá“.

 

Od 10.00 do17.00 hodin ožije řemeslnické tržiště na nádvoří před zámkem a návštěvníci se budou moci blíže seznámit s mlynářským, pekařským, perníkářským i hrnčířským řemeslem a poznají, kdo byl žnec či caletnice. K ochutnání budou různé pochoutky, tradiční lokální sladkosti, perníky, pekař připraví různé druhy chleba i možnost si přípravu chleba vyzkoušet; nebude chybět pivo, víno či medovina.

Ve 14:00 hodin začne dožínkový průvod a taneční vystoupení v podání souboru Doudleban za doprovodu jihočeské lidové muziky.

 

Vstup zdarma.

 

Muzeum hlavního měst...
Tel: 606859952
Bohdanečská 259/1
Praha 9, 190 17
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: