Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
27
května

Nikdy neodvracej zrak

KC Zahrada

zpět na výpis akcí
 

Režie: Florian Henckel von Donnersmarck. Drama. Německo, Itálie, 2018, 188 minut. CZ titulky. Nepřístupné do 15 let

Datum:27. 05. 19
Cena:Zdarma
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|kina

Strhující drama o osvobozující síle umění a lidské tvořivosti. Příběh jeho hrdinů je inspirován skutečnými událostmi i osobami a překlenuje tři éry německé historie, během nichž malíř Kurt Bartnert prožil své dětství v nacistickém Německu, dospíval v komunistickém Východním Německu a svůj umělecký vývoj završil v Západním Německu.
Kurt (Tom Schilling) se poprvé s moderním uměním seznámil jako dítě na výstavě „zvrhlého umění“ pořádané nacisty. Po válce pak prokáže svůj talent a studuje výtvarnou akademii ve východoněmeckých Drážďanech. Zde potkává Ellie (Paula Beer) a je přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband (Sebastian Koch), s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej jakýmikoliv prostředky zničit. To, co nikdo z nich zatím netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou již dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten. Kurtovi a Ellie se nakonec podaří odejít do západoněmeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje ve studiu a hledá ve svobodném světě svůj nový, moderní výtvarný styl. Životní prožitky a traumata se Kurtovi nakonec stávají inspirací, díky níž začíná tvořit osobité obrazy, které odrážejí nejen jeho vlastní osud, ale i pocity celé poválečné generace.
Režisér a scenárista Florian Henckel von Donnersmarck (držitel Oscara za Životy těch druhých) natočil svůj třetí celovečerní film pod vlivem svého zájmu o výtvarné umění a po inspirativním setkání s dílem německého malíře Gerharda Richtera, jehož život a dílo mu slouží jako jeden z inspiračních zdrojů, který popisuje slovy: „Nemohl jsem na obrazy Gerharda Richtera zapomenout týdny a měsíce poté, co jsem je viděl. Byly jako nezapomenutelné melodie, které neustále tančí ve vaší hlavě. Podobně jako ušní červi. Ale v tomto případě to byli červi oční. S tím rozdílem, že mi nebyli protivní, ale stali se pro mne neustálým zdrojem inspirace.“

Film získal dvě nominace na Oscary a byl oceněn na festivalu v Benátkách.

Kulturní centrum Zah...
Tel: 271 910 246
Malenická 1784
Praha 4, 148 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: