Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
19
března

Marcel Duchamp: Předpona našeho času

Galerie Václava Špály

zpět na výpis akcí
 

Poprvé a dosud naposledy v České republice měl Marcel Duchamp samostatnou výstavu na jaře roku 1969.

Začátek:19. 03. 19
Konec:24. 03. 19
Cena:40 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie zábava| poznání|

Připravil ji tehdy Jindřich Chalupecký, výtvarný teoretik, kritik a toho času také kurátor Špálovy galerie.
Na témže místě padesát let starou událost připomene projekt Předpona našeho času, jakýsi živý prostor pro současné názory na Duchampovo dílo. Autorem koncepce je umělec Jiří David, který bude diskutovat s pozvanými hosty o duchampovském odkazu.
Malíř a teoretik Duchamp se proslavil jako jeden z nejvýraznějších avantgardních umělců. Pisoár, který roku 1917 vystavil v jedné newyorské galerii pod názvem Fontána, označili britští odborníci za "nejvlivnější umělecké dílo 20. století" a zařadili ho před práce Pabla Picassa či Henriho Matisse.
Další z Duchampových známých prací byla třeba Mona Lisa s knírkem, který její úsměv učinil ještě záhadnějším. S podobnými instalacemi takzvaných ready-made, tedy hotových objektů, se Duchamp zařadil mezi předchůdce konceptuálního umění.

Galerie Václava Špály
Tel:
Národní 59/30
Praha 1
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: