Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
17
září

Pražské kavárny II.

Městská knihovna v Praze

zpět na výpis akcí
 

Pražské toulky

Datum:17. 09. 18
Cena:40 Kč
Čas:17:00 - 18:30
Kategorie: poznání|po praze

„Kavárny se stávají pražskou specialitou“ – fungují jako „kluby lidové, kde je možno vyřídit svou korespondenci, obchodní záležitosti, které mají zároveň ráz veřejných čítáren“ napsal Jan Grmela v roce 1935 do svého průvodce Praha svým hostům. Kavárny v době První republiky nebyly pouze prostředím uměleckých tvůrčích skupin, ale výrazně zasahovaly do každodenního života pražských obyvatel. Do kavárny se chodilo za informacemi, součástí každé dobré kavárny byly čítárny a řada novin a periodik. Fenoménem První republiky se staly koncertní a taneční kavárny, několika patrové prostory s bohatým programem. Hrálo se v kavárně Lloyd na Václavském náměstí, ve velkokavárně Praha na Příkopech, v kavárně Juliš a ve Štěrbově kavárně. V rozsáhlé kavárně Fenix fungovaly dokonce dva orchestry. Procházka připomene zaniklá místa bohatého kavárenského života a kulturní každodennosti Prahy.

Trasa povede z Ústřední knihovny na Václavské náměstí, které projdeme postupně kolem bývalých kaváren Lloyd, Lindt, Juliš, Boullevard až k paláci Lucerna s kavárnami v pasážích, k bývalé kavárně Rokoko, Fénix a Avion v horním Václavském náměstí.

Provádí PhDr. Eva Bendová, Ph.D., autorka publikace Pražská kavárna: minulost a současnost

Vycházka začne v 17.00 před malým sálem Ústřední knihovny, 
Mariánské nám. 1, Praha 1 – PŘIJĎTE VČAS, odchod v 17.05 (max. 40 účastníků)


Vstupné 40 Kč

Informace – tel.: 257 532 908, 257 532 013 
Pokladna – tel.: 222 113 425

Městská knihovna v P...
Tel: 222 113 555
Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11572
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: