Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
22
září

28. Svatováclavská pouť na Proseku

Městská část Praha 9

zpět na výpis akcí
 
Tip

Tradiční podzimní Svatováclavská pouť na Proseku patří 28 let již neodmyslitelně k současnému životu dnešního Proseka i celé Prahy 9.

Začátek:22. 09. 18
Konec:23. 09. 18
Čas:11:00 - 19:00
Kategorie: poznání|ostatní

Tradiční podzimní Svatováclavská pouť na Proseku patří 28 let již neodmyslitelně k současnému životu dnešního Proseka i celé Prahy 9. Koná se v sobotu 22. a neděli 23. září 2018 v okolí kostela sv. Václava v Praze 9.

 

Počátky této tradice sahají k první historicky doložené pouti, která se tu konala v roce 1609. Význam slova pouť, znamená putovat k určitému cíli. Cílovým místem tohoto putování věřících nebyl Prosek, ale Stará Boleslav, kde byl přechováván a hojně uctívaný Mariánský reliéf. Slavnost roku 1609 byla obzvlášť významná, protože uctívaný reliéf byl prohlášen za "Paladium země české". Reliéf je dodnes uložen ve staroboleslavském poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

 

Hlavní význam poutí, které mívaly především duchovní ráz, bylo připomenutí a oslava svátku patrona kostela. Farní kostel na Proseku je zasvěcen Svatému Václavu, našemu národnímu světci, který provází náš národ ve všech dějinných okamžicích. Jeho odkaz je platný již víc jak tisíc let. Letos budete mít možnost navštívit kostel sv. Václava v době konání bohoslužeb: sobota – 8.00 hod, neděle – 8.00, 10.00, 18,00 hodin a na svátek sv. Václava v pátek 28. 9. v 8.00, v 10.00 /se sborem/ a v 18.00 hodin.

 

Tradice proseckých poutí byla před osmadvaceti lety obnovena zásluhou vysočanské radnice. V současné době je původní, náboženské poslání poutí, zastíněno pouťovou veselicí a doprovodnými akcemi. I když je jiná doba, místo a příležitost k setkávání trvá stále. V průběhu let je akce obohacována o pestrý kulturní a zábavní program. Na podiu vystupují  hudební a pěvecká tělesa, profesionální i amatérská. Diváci se mohou těšit na bohatý program, který moderuje Lada Jelínková.

Městská část Praha 9
Tel: 283091111
Sokolovská 14/324
Praha 9, 190 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: