Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
28
dubna

Oslava Magdaleny Dobromily Rettigové na Karlínském trhu

Karlínské farmářské trhy

zpět na výpis akcí
 

Touto akcí bychom rádi vzdali hold průkopnici české kuchyně Magdaleně Dobromile Rettigové.

Datum:28. 04. 18
Čas:08:00 - 14:00
Kategorie: gastro|farmářské trhy

Kromě dobrot z domácí kuchařky se můžete těšit na:

- oblíbené farmáře
- pivo, víno, limo
- občerstvení
- workshopy
- opékání špekáčků


Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích. Česká buditelka a spisovatelka, autorka básní, divadelních her a krátkých próz je dodnes známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Rettigová do svých 18 let neuměla česky. V českém prostředí a díky manželství s českým buditelem a spisovatelem J. A. S. Rettigem, se z ní ale stala vlastenecky orientovaná buditelka.

Od roku 1834 žila v Litomyšli, kde se úspěšně věnovala buditelské činnosti, organizování společenského života a povzbuzování žen. Nikdy se ovšem nezasazovala o rovnoprávnost žen, naopak učila mladé dívky šít, vařit a stolovat. Z díla M. D. Rettigové je dnes nejznámější její Domácí kuchařka vydaná roku 1826.

Karlínské farmářské ...
Tel:
Karlínské náměstí
Praha 8
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: