Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
27
května

Cesta do říše filmu

Městská knihovna v Praze

zpět na výpis akcí
 

Filmový festival pro děti i dospělé

Datum:27. 05. 17
Cena:od 50 Kč
Čas:10:00 - 19:00
Kategorie: kultura|kina, poznání| workshopy

 

 

Když bylo filmu sotva deset let, vypadaly filmové projekce úplně jinak, než jak jsme na ně dnes zvyklí. V sále hrála živá hudba, mezi krátkými filmy vystupovali kouzelníci, zpěváci, tanečnice a siláci. Diváci tleskali, jásali, smáli se a plakali. Náš filmový program je hravý jako děti samy. Krom shlédnutí pohádek si budete moci vyzkoušet filmovou animaci, dozvíte se, jak fungovaly prekinematografické aparáty a ozvučíte si němý film. Divadlo Činema vás přenese do víru filmového divadla, PidiCinema Orchestra vám předvede, jak úžasná byla filmová představení s živou hudbou.

PROGRAM:

10:00 Až po uši v mechu + Živě z mechu projekce animovaných filmů za účasti režiséra, malý sál

V hlubokém lese bydlí lesní trnci Bertík a Josefka. Josefka šije klobouky parádivým muchomůrkám a Bertík zhasíná a rozsvěcí noční houby. Žilo by se jim krásně, kdyby se jednoho dne Bertíkovy svítivé houby nezačaly ztrácet… Na krátkou pohádku naváže promítání seriálu Živě z mechu, jež nám přiblíží další postavy, které v lese žijí. Celý pohádkový blok uvede režisér snímků Filip Pošivač.

11:30 A-ni-ma-ce pro děti i dospělé! workshop, Dílna

Máte rádi kreslené filmy? A kreslíte rádi? Potom je ruční kreslená animační technika přesně pro vás. Prosvětlovací destička, papíry, barevné tužky – jsme připraveni! Trocha trpělivosti a archy papíru pokreslené jednotlivými fázemi skoku tygra se po nasnímání změní v dobrodružný lov! Doporučeno malým i velkým umělcům.

14:00 Divadlo Činema uvádí: Fenomén Dismas didaktická inscenace, malý sál

Viktor Ponrepo, zakladatel prvního stálého kina v Praze, vás zve na přehlídku plnou čar a kouzel, triků a optických klamů! Návštěvníky provede představením o první projekci v kině a ukáže jednu z nejpromyšlenějších optických hříček – film! Nebudou chybět kouzelnická čísla, kabaretní atmosféra a živá hudba. Zváni jsou všichni, malí i velcí.

16:00 Ozvuč němý film! workshop, malý sál

Představte si, že film se naučil mluvit, až když mu bylo třicet čtyři let. Němý nebyl ale nikdy. Vypomáhal mu pan klavírista nebo celý orchestr v sále. Někteří zaměstnanci kina měli v popisu práce dělat pro filmy ruchy. Bouchnutí dveří, hrom a blesk, kroky. Filmovou projekci doprovázel komentátor oživlých obrazů, který divákům vysvětloval, kdo koho má rád, a kdo koho zase rád nemá. Tohle všechno si na naší dílně společně vyzkoušíme!

17:30 PidiCinema Orchestra uvádí: němý film a živou hudbu projekce s živou hudbou, malý sál

Máme filmový orchestr. Máme němý film. Máme komentátora oživlých obrazů. A tohle všechno vám rádi předvedeme v plné parádě. Zažijete s námi filmovou projekci, jak vypadala před více než sto lety. Promítneme si filmové pásmo českých grotesek, mezi jednotlivými filmy vystoupí kouzelník, akrobat nebo vy sami! PidiCinema Orchestra je slavnostní zakončení naší cesty do říše filmu.


Vstupné se platí na jednotlivé akce, vždy 80 Kč dospělí 50 Kč děti

Ústřední knihovna
Tel: 222 113 555
Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11572
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: