Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
08
června

Praha Žije Hudbou

Praha Žije Hudbou

zpět na výpis akcí
 

Festival pouličního umění.

Začátek:08. 06. 17
Konec:10. 06. 17
Cena:Zdarma
Čas:19:00 - 23:59
Kategorie: kultura|koncerty

Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou, jehož první ročník loni v květnu navštívilo 30 tisíc lidí, pokračují dál ve svých aktivitách namířených proti přísné regulaci buskingu. Od května 2017 budou ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje Prahy (IPR) pořádat sérii přednášek a panelových diskuzí věnovaných tématu umění ve veřejném prostoru. Připravují také druhý ročník festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhne 8. – 10. června 2017. Mezi hlavními hvězdami jsou Tomáš Klus, Vladimír Merta, Xavier Baumaxa, Longital, Houpací Koně, Jakub Ondra, Circus Brothers či Lake Malawi. Výrazně bude rozšířen i divadelní program. Těšit se můžete například na Cirk la Putyka, Bratři v tricku či Long Vehicle Circus. 

Boj proti tvrdé regulaci buskingu pokračuje
Vyhláška, která je v platnosti od března 2016, výrazným způsobem omezuje pouliční umění a obsahuje množství nerozumných požadavků a nejasností. Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou již rok bojují za její smysluplnou úpravu. Usilují o oživení veřejného prostoru a jeho přiblížení obyvatelům Prahy.

Během jednoho festivalového dne nasbírali 2370 platných podpisů na petici, kterou podali na Magistrát hlavního města Prahy. “Od podání petice jsme absolvovali několik jednání Kontrolního výboru, účastnili jsme se diskuze nad průzkumem zkoumající spokojenost s vyhláškou mezi Pražany, občany ČR, buskery a turisty a na základě mezinárodní rešerše úpravy buskingu v různých městech Evropy (Dublin, Berlín, Amsterdam, Paříž, Londýn, Barcelona) jsme připravili kompromisní návrh změn, které by upravovaly ty nejpalčivější části vyhlášky. Víme, že pro prosazení změn bude třeba ještě hodně úsilí, ale rozhodně boj nehodláme vzdát. Chceme přesvědčit zastupitele, že pokutování foukacích harmonik a diskriminace hobojů není ta správná cesta,“ říká za organizátory ze sdružení Nerudný Fest.cz ředitel festivalu Jan Gregar. Navrhované úpravy vyhlášky zahrnují například povolení malých zesilovačů a zrušení zákazu dechových a rytmických nástrojů. Připomínky se týkají také zakázaných zón – plošný zákaz by měl být aplikován pouze na místa, kde busking opravdu dělá problémy, aby se mohlo více lokalit otevřít umění. Ve spolupráci IPR bude také od května 2017 probíhat série přednášek, panelových diskuzí a workshopů týkající se problematiky veřejného prostoru. Snahu festivalu, pouličních umělců a veřejnosti podpořila rovněž Nadace Via, jež podporuje aktivní zapojení občanů a občanek do veřejného života.

Praha Žije Hudbou opět rozezní metropoli
Festival Praha Žije Hudbou, který letos proběhne od 8. do 10. června 2017,  bude opět oslavou umění a to na 50 místech metropole. „Chceme zvýšit kvalitu pražského pouličního umění a zpříjemnit obyvatelům Prahy jejich život ve městě, aby ulice nebyly pouze místem tranzitu, ale prostorem pro život,“ dodává Gregar. Mezi potvrzenými interprety, kteří svým vystoupením podpoří myšlenku buskingu jsou například Tomáš Klus, Vladimír Merta, Xavier Baumaxa, Longital, Houpací Koně, Jakub Ondra, Circus Brothers či Lake Malawi. Výrazně rozšířen bude i divadelní program na náměstí Václava Havla (piazzetta Národního divadla), který nabídne divadelní a loutková představení, akrobatická a novocirkusová vystoupení, slam poetry či autorská čtení. Těšit se můžete na Cirk la Putyka, Bratři v tricku, Long Vehicle Circus a mnoho dalších.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: