Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
17
března

Aj Wej-wej. Zákon cesty

Národní galerie

zpět na výpis akcí
 
Tip

Zbrusu nová monumentální instalace, kterou slavný čínský umělec vytvořil speciálně pro působivý interiér Velke dvorany Veletržního paláce.

Začátek:17. 03. 17
Konec:07. 01. 18
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Aj Wej-wej představí sedmdesátimetrový uprchlický člun
Nejslavnější čínský umělec současnosti připravil pro Národní galerii zcela nové dílo Zákon cesty, které se zrodilo z jeho dlouhodobého zájmu o osud běženců. Obří nafukovací člun s 258 uprchlíky je umělcovým dosud nejrozsáhlejším projektem, který zcela ovládne prostor Velké dvorany Veletržního paláce. Instalace navazuje na jeho předchozí práce reflektující migrační téma, mimo jiné na projekt Prádelna využívající tisíce kusů oblečení, bot a dalších materiálů, které Aj Wej-wej posbíral v řeckém uprchlickém táboře v Idomeni. Prádelna bude vystavena na ochozu Velké dvorany. Vedle toho si návštěvníci budou moci prohlédnout i další díla staršího data: Hada složeného z batohů, který symbolizuje 5 000 dětských obětí čínského zemětřesení v roce 2008, či projekt S květinami reflektující umělcovo téměř dvouleté domácí vězení.

Otevírací doba:
Út - Ne: 10:00 - 18:00
Po: Zavřeno

Národní galerie v Praze představila v roce 2016 ve veřejném prostoru Aj Wej-wejovu přelomovou plastiku Zvěrokruh a nyní na tuto spolupráci naváže zbrusu novou monumentální instalací, kterou slavný čínský umělec vytvořil speciálně pro působivý interiér Velké dvorany Veletržního paláce jako první z plánované série děl vyjadřujících postoje konkrétních umělců.

Aj Wej-wej proslul propracovanými skulpturálními instalacemi, které vstupují do dialogu s daným místem a korespondují s jeho dimenzemi a architektonickým charakterem.

S umělcovým zájmem o estetické zážitky vysoké kvality jde vždy ruku v ruce zaměření na důležité otázky politické a společensko-kulturní povahy. Aj Wej-wejovo uvažování i vlastní umělecká praxe se nevyhýbá kritice současného světa a kritickému přehodnocování minulosti.

Veletržní palác
Tel: 224 301 122
Dukelských hrdinů 47
Praha 7
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: