Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
06
ledna

Když ptáčka lapají... - Premiéra

Divadlo na Vinohradech

zpět na výpis akcí
 

Komedie plná kousavého humoru

Datum:06. 01. 17
Cena:od 40 Kč
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|divadla

Vrcholný smíchotvůrce, mistr situační komedie, Georges Feydeau, má na scéně Divadla na Vinohradech své domovské právo. Jeho komedie povstaly z espritu Belle Époque, období zdánlivě bezstarostného rozmachu měšťanstva; stejný duch podnítil vinohradské měšťanstvo k výstavbě našeho divadla. Jakkoli bezstarostnost a důvěru v nekončící rozvoj zajištěný pokrokem smetlo zběsilé dvacáté století, rozumíme my, potomci zakladatelů moderní společnosti, touhám i starostem našich předků, všech těch advokátů, doktorů, generálů ve výslužbě, varietních umělkyň, modistek a sufražetek, které tvoří personál Feydeauových komedií, a když se smějeme zběsilým situacím, do nichž je vhání jejich milostné puzení na jedné straně a potřeba zachovat dekorum na straně druhé, smějeme se s pochopením sami sobě a svým vlastním rozporům.

Fernand de Bois v tomto feydeauovském komediálním strojku, produkujícím v šíleném tempu jednu nepatřičnou situaci výbušnější než ta předchozí, řeší vskutku svízelné osudové dilema: jak oznámit své milence, atraktivní varietní divě, že ji opouští, protože se žení s šlechtickou dcerou? A kdyby jen to: jak si má poradit s tím, že rodina jeho nastávající pozvala právě jeho nic netušící milenku na slavnostní večírek, kde má být svatba oznámena?

Vinohradskou scénu prošla úspěšně Feydeauova Dáma od Maxima a dvacet let na ní kraloval jeho Brouk v hlavě. Nyní se vracíme v novém překladu a v nastudování Tomáše Töpfera ke komedii, jež se zde úspěšně hrála v druhé polovině 80. let pod titulem Taková ženská na krku. Velký klasik komediálního divadla nás na velkém jevišti znovu přesvědčí, že i humor nostalgicky spojovaný se secesí, dokáže být zcela dnešní a pěkně kousavý.

Divadlo na Vinohradech
Tel: 296550111
nám. Míru 7
Praha 2, 12000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: