Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
dubna

Dny evropského filmu

DNY EVROPSKÉHO FILMU

zpět na výpis akcí
 

Filmový festival.

Začátek:07. 04. 16
Konec:14. 04. 16
Čas:16:00 - 21:00
Kategorie: kultura|kina

Dny  evropského  filmu  každoročně  divákům  nabízí  nejzajímavější snímky  současné evropské  kinematografie.  Přehlídku,  která  zanedlouho  vstoupí  do  svého  23.  ročníku, zahájí finsko-estonský film Šermíř (The Fencer)režiséra Klause Härö. Napínavý silný příběh na motivy skutečné události se vrací do Estonska 50. let a sleduje osud mladého šermíře, Endela Nelise, který prchá z Leningradu a hledá úkryt v malé estonské vísce jako učitel šermu. Komunistická tajná policie je mu však na stopě. Snímek Šermíř se po 58 letech stal prvním finským  filmem  v  nominacích  na  Zlaté Glóby.  Současně  se  dostal  i  do  úzké  nominace devíti snímků, bojujících o cenu Oscar. Film Mandarinky, který se do oscarových nominací dostal   o rok   dříve   a   diváci   ho   na   DEFu   viděli   v   roce   2014,   je dalším   důkazem   toho,  že je hodno estonskou kinematografii poslední doby bedlivě sledovat. 

Tradiční  sekce K věci,  připravovaná  ve  spolupráci  se  Zastoupením  Evropské  komise  vČR,  se tento  rok  zaměří  na  aktuální  téma  migrace,  ovšem  nezaměří  se  na  samotný  proces  cesty,  ale spíše na samotné důvody a motivaci k cestě za novým (a bezpečnějším) životem. Příkladem je dokumentární  film Haunted.  Nebude  chybět  ani  sekce LUX  Film  Prize,  představující  tři finalisty filmové ceny Evropského parlamentu LUX. Českým divákům tak kromě vítězného snímku Mustang představí i sociální drama Lekce nebo Mediterranea, strhující drama dvou běženců,. Výběrová sekce letošního ročníku Svět patří nám zaměřuje netradičně svou pozornost na sociální dramata s tématem dospívání. Snímek Tady a potom,držitel několika výročních švédských cen Guldbagge určitě stojí za zmínku. Chybět nebude ani sekce Best Of s „výběrem z hroznů“  evropské  kinematografie, doku-sekce€Docs,  v jejímž  rámci  bude  předpremiérově  uveden  snímek  oscarového  režiséra  Luca  Jacqueta Nebe a led o polárníkovi  a  vědci Claudovi  Loriusovi,  který  popsal  globální  oteplování.  Sekce MEDIA –  Síla  imaginace  letos oslavuje filmovou  sílu  imaginace  a  představí distribuční snímky,  podpořené právě  tímto programem. V minulosti představený fokus na evropské thrillery a kriminální filmy měl velký úspěch,    proto    jsme    se    na    něj rozhodli    navázat.    V    letošním    roce    představíme  z tohoto ranku další filmy v sekci EuroCrime, a to například španělskou variaci na Temný případ, úspěšný snímek Mokřina.

V programu DEF nebudou chybět ani čeští zástupci. Těmi se letos stávají dva výjimečné české  filmy,  které  na  sebe  upoutaly  velkou  pozornost  na  minulém  Berlinale.  A  sice minimalistické  drama Já,  Olga  Hepnarovádvojice  autorů  Tomáše  Weinreba  a  Petra  Kazdy. Snímek zachycuje osud poslední popravené ženy v Československu a okolnosti jejího případu. Dále snímek Petra Václava, Nikdy nejsme sami, který na Berlinale získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel. Doprovodný   program   festivalu   nabídne   spojení   filmového   a   kulinářského   zážitku  ve speciální sekci Film Flavour. Po loňském úspěchu přinesou i letos DEF a uznávaní pražští šéfkuchaři projekce, inspirované trendem Cinema Cuisine. V unikátních prostorách kina Royal opět vznikne pop up restaurace, jejíž menu bude reflektovat téma a prostředí filmu. Diváci se tak mohou těšit na lahodné tříchodové menu, víno a báječný film.

Doprovodný program dále nabídne   tradiční seminář   pro   kinařea panel   o   vzdělávání   filmových   profesionálů. Novinkou   letos   budou studentské   a   seniorské   projekce   k   výročí   úmrtí   Williama Shakespeara s lektorským úvodem Martina Hilského.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: