Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
25
ledna

Pád Antikrista - Viktor Ullmann

Jednota hudebního divadla

zpět na výpis akcí
 

Představení Moravského Divadla Olomouc v rámci festivalu Opera 2015.

Datum:25. 01. 15
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|hudba

Diktátor, který chce ovládnout svět a lidskou vůli. A v zajetí drží ty, kteří mu s tím mají pomoci: Kněze, Technika a Umělce. Ale svobodná lidská mysl nakonec vítězí!

V roce 1928 vznikla dramatická skica apokalypsy 20. století Pád Antikrista z pera švýcarského spisovatele a anthroposofa Alberta Steffena. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery Viktora Ullmanna, pražského německo-židovského skladatele, žáka Arnolda Schönberga a anthroposofa, který 18. října 1944 tragicky zahynul v Osvětimi. Opera Pád Antikrista je mnohovrstevnatou, apokalyptickou vizí vlády Regenta, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě a „božských silách“. Po světové premiéře byl Pád Antikrista odborníky hodnocen jako geniální dílo, které tu od doby Wagnerova Prstenu Nibelungů nebylo! 

Olomoucký soubor uvádí Pád Antikrista v české premiéře – v režii Jana Antonína Pitínského, jednoho z nejuznávanějších českých režisérů poslední doby. 

Na podzim 2014 s inscenací s velkým úspěchem hostoval ve švýcarském Goetheanu, centru Světové antroposofické společnosti. 

dirigent Miloslav Oswald, režie Jan Antonín Pitínský j.h., scéna Tomáš Rusín j.h., kostýmy Zuzana Rusínová j.h., pohybová spolupráce – eurytmie Nataša Kraus j.h., sbormistr Lubomíra Hellová
 
Regent / Démon Regenta Václav Málek 
Kněz Michal Pavel Vojta j.h.
Technik / Strašidlo Technikovo Martin Štolba
Umělec Milan Vlček 
Hlídač / Stařec Jiří Přibyl
Knězův nedokonalý anděl Helena Beránková 
Vyvolavač Ondřej Doležal
Eurytmistka Nataša Kraus j.h.
Spoluúčinkuje orchestr a sbor Moravského divadla
 
Premiéra 31. 10. 2014 v Moravském divadle Olomouc (Velké divadlo)
Nastudováno v německém originále s českými titulky 

 

Národní divadlo
Tel:
Národní 2
Praha 1
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: