Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
26
listopadu

Holešovice-Bubny / V objetí Vltavy

Muzeum hlavního města Prahy

zpět na výpis akcí
 

Další výstava z cyklu Pražská historická předměstí představí tentokrát Holešovice a Bubny, které byly k Praze připojeny před 130 lety.

Začátek:26. 11. 14
Konec:19. 04. 15
Čas:09:00 - 18:00
Kategorie: poznání|muzea

Holešovice a Bubny byly k Praze připojeny právě před 130 lety – 25. listopadu 1884. Jak naznačuje podtitul výstavy, Holešovice i Bubny, spojené r. 1850, bývaly původně rybářskými vesnicemi na břehu Vltavy. Od 2. poloviny 19. století začala jejich přeměna v průmyslové předměstí. Výstava představí prostřednictvím starých fotografií, pohlednic a dalších materiálů z veřejných i soukromých sbírek život Holešovic-Buben od 2. poloviny 19. století do 80. let 20. století. Návštěvník se projde zmizelými ulicemi (například oblastí starých Zátor nebo malebnou uličkou Na Ovčinách) a po holešovických mostech, existujících i zaniklých. Seznámí se s historií zdejšího průmyslu, železniční a lodní dopravy, se všedním životem obyvatel i s jejich lidovou zábavou a kulturním životem, k jehož střediskům patřilo oblíbené divadlo Uranie v zahradě Prvního pražského měšťanského pivovaru. Opomenut nebude ani sport, ať už se jedná o bohatou historii stadionů na Letné nebo o Zimní stadion na Štvanici, který několikrát hostil mistrovství světa v ledním hokeji. Pozornost bude věnována také dění na Výstavišti, počínaje Zemskou jubilejní výstavou z r. 1891 až po kdysi slavné Pražské vzorkové veletrhy, jejichž připomínkou je dodnes Veletržní palác. Prostřednictvím často unikátních pohlednic může návštěvník zakončit svoji pouť v některé z místních rázovitých hospůdek. K výstavě je vydána výpravná publikace, která si klade za cíl být obrazovým historickým průvodcem po dějinách Holešovic a Buben.

 

 

Komentované prohlídky Holešovice

28. 1. 2015, 25. 2. 2015, 25. 3. 2015 vždy v 17 hodin.

Komentovaná prohlídka výstavy Holešovice-Bubny / V objetí Vltavy s autorem výstavy PhDr. Janem Jungmannem.

Sraz ve vestibulu hlavní budovy muzea.

Vstupné na komentovanou prohlídku výstavy 30,- Kč

 

Muzeum hlavního měst...
Tel: 224 816 772
Na Poříčí 52/1554
Praha 8, 180 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: