Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
listopadu

Nový (z)boží 14!

ČSOB Inspirace

zpět na výpis akcí
 

Nový (z)boží! je výstava sestavená z vybraných prací soutěžících v soutěži o Národní cenu za studentský design. Ta slaví letos čtyřiadvacáté výročí!

Začátek:07. 11. 14
Konec:26. 11. 14
Cena:Zdarma
Čas:08:30 - 19:00
Kategorie: kultura|galerie

Poprvé byla vyhlášena v roce 1991. V té době soutěžili studenti společně s profesionálními designéry. V roce 2004 se osamostatnila pod názvem Studentský design. V roce 2007 byla zrušena společně s tehdejším vyhlašovatelem a organizátorem Design centrem ČR, aby se od roku 2008 objevila pod názvem Národní cena za studentský design pod patronací nového vyhlašovatele Design Cabinetu CZ.

Letos doznala soutěž další významné změny. Byla rozdělena na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast produktového designu, které budou soutěžit nezávisle na sobě v bienálovém rytmu.

V letošním roce soutěžily poprvé samostatně práce v široké škále vizuální komunikace. Příští rok proběhne soutěžní klání v oborech produktového designu.

Do letošního ročníku se přihlásilo 114 autorů (a dva kolektivy) se 103 pracemi z 11 univerzit (z toho 5 zahraničních) a 14 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily anonymně tři nezávislé poroty: vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol univerzit, středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol a národní porota byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních grafických studií a designérů ČR.

Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 58 prací. Jedna získala Národní cenu za studentský design 2014, jedna Národní cenu za studentský design 2014 * JUNIOR, čtyři ocenění Excelentní studentský design 2013 a 12 cenu Dobrý studentský design 2014.

Zvláštní ceny udělují děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy. Patří mezi ně Cena Design Exit děkana Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Ceny děkana Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni, Cena děkanky Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně, Cena ředitelky Uměleckoprůmyslového musea, Cenu Společnosti přátel Uměleckoprůmyslového musea. Ceny udělují také Nadace českého výtvarného umění a Asociace užité grafiky a grafického designu. Další profesionální ocenění udělují Unie profesionálních designérů ČR, Design Cabinet Cz, brněnská firma Finezza Design a časopis Architekt. Žurnalisté udělují Cenu novinářů. O cenu veřejnosti se ještě hlasuje na webových stránkách www.studentskydesign.cz.

Na výstavě v Era světě se představí 25 vybraných nominovaných prací.

Vernisáž výstavy se koná v Era světě ve čtvrtek 6. listopadu od 19:00.

Soutěž a výstava mohly proběhnout díky finanční podpoře firem Heineken ČR, Grund, a.s., Tescoma s.r.o., Česká centra a Jablotron Alarms a. s. a materiálové podpoře firem Česká centra, Elton hodinářská, a.s., E.ON, a.s., Finezza Design, IKEA ČR, s.r.o., Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a Tescoma s.r.o.

Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořil MgA. Pavel Coufalík.

Vyhlašovatel soutěže Design Cabinet CZ je nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Působí v něm především dobrovolníci z řad studentů designu.

ČSOB Inspirace
Tel: +420 224 284 568
Jungmannovo náměstí 767
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: