Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
října

Festival Fotograf

Fotograf 07 o.s.

zpět na výpis akcí
 

V říjnu 2014 se v Praze uskuteční čtvrtý ročník mezinárodního Festivalu Fotograf, tentokrát s názvem “vidět a věřit“. 

Začátek:01. 10. 14
Konec:31. 10. 14
Čas:08:00 - 23:59
Kategorie: kultura|vizuální umění

Tématem festivalu pro rok 2014 je pomyslný prostor za zrcadlem, pracující s jevy na hranici vědeckého chápání. Fotografie je v tomto případě médiem, dokumentem, svědkem nebo i důkazním materiálem pro úkazy paranormálních jevů, spiritismu, dekadence, mentální fotografie a podobně. Na druhou stranu se rozpětí tématu otevírá motivům vizuálního umění jako je zrcadlení, zdvojení, práce s iluzí, surrealismu. V rámci výstavního programu se bude jednat o kombinaci výše zmíněných přístupů, jejíž výsledkem má být podnět k úvahám o vztahu technického obrazu ke skutečnosti, autentičnosti média fotografie a lidského vědomí k technokratickým vynálezům vědy.

Obraz zachycený na fotografii máme tendenci chápat jako zrcadlo skutečnosti. Toto fotografické privilegium, totiž že fotografii vnímáme jako důkazní materiál, lze pak snadno využít pro manipulaci diváka, který je připraven zobrazené skutečnosti věřit. Není proto divu, že vztah fotografie k okultním vědám má bohatou a dlouhodobou historii. Ostatně pro jeden z úkonů při výrobě fotografií užíváme v češtině slovo s nápadně duchařskými konotacemi – fotografie se přece „vyvolávají“. A nejen to. U národů nezasažených technickou revolucí 19. století fotografie vzbuzovala děs a hrůzu. Fotografovaní mnohdy věřili, že jim může takový proces odejmout jejich duši, že oko objektivu má schopnost prohlédnout do jejich nitra, jak to v příběhu o Tajemném oku výpravně popisuje Otakar Batlička: „Kouzelná skříňka se na vás, muže, dívá svým skleněným okem. Dívá se do vašich očí a jimi vidí do vašich duší.“
Festival Fotograf se každoročně řadí mezi významné události vizuálního umění na domácí scéně. Jedná se o jediný tematicky a kurátorsky koncipovaný fotografický festival v České republice, jehož cílem je propagace média fotografie, jeho širší začlenění do současného umění a do povědomí široké veřejnosti. Festival pravidelně spolupracuje nejméně s desítkou galerií různorodých formátů a zaměření. Odborné veřejnosti je určeno mezinárodní diskuzní fórum, na němž vystupují významní zahraniční i domácí hosté, aby společně diskutovali aktuální festivalové téma v kontextu vizuálního umění. K festivalu vychází speciální číslo časopisu Fotograf shrnující téma “vidět a věřit” rozsahu širším, než může představit série výstav.

Doprovodný program svou náplní každoročně odráží zvolené téma a neomezuje se pouze na problematiku spojenou s médiem fotografie, ale vytváří multižánrová přemostění mezi kulturními disciplínami. Kromě výše zmíněného diskuzního fóra a komentovaných prohlídek výstav nabídneme performance, přednášky, i spiritistickou seanci.

Fotograf 07 o.s.
Tel: 222 942 334
Praha
Praha
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: