Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
28
června

Tak nám zabili Ferdinanda

Nová scéna

zpět na výpis akcí
 

Happening.

Datum:28. 06. 14
Cena:Zdarma
Čas:13:00 - 15:00
Kategorie: kultura|divadla

Dva dny před koncem divadelní sezony, v sobotu 28. června 2014, uběhne 100 let od události, jejíž následky zásadním způsobem poznamenaly dějiny 20. století a svým způsobem pomohly vytvořit svět, v němž žijeme dnes. Jedná se o atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d`Este a jeho choť Žofii Chotkovou, provedený při oficiální návštěvě Sarajeva studentem Gavrilo Principem - atentát, který byl bezprostřední příčinou první světové války. Mnozí soudí, že by válka vypukla i bez toho, že napětí a nesrovnalosti v tehdejším uspořádání světa byly natolik nepřekonatelné, že by nutně dříve či později k válce vedly... to však nic nemění na tom, že sarajevský atentát byl jednoznačnou příčinou, která vedla asi o měsíc později k vypuknutí prvního konfliktu globálního rozměru.

Národní divadlo si rok 1914 připomíná řadou akcí - vedle asi nejsledovanější z nich, totiž premiéry inscenace Boba Wilsona 1914, je to i série diskusí na Nové scéně ND. Přesto chceme sezonu i tuto sérii zakončit symbolicky. Proto jsme na den stého výročí připravili happening s názvem Tak nám zabili Ferdinanda, který se odehraje přímo v prostoru před Národním divadlem a posléze na piazzetě. Uvidíte následníka i jeho choť, stanete se svědky kritického okamžiku a posléze si vyslechnete smuteční projev z dobového tisku. Odpoledne pak bude pokračovat speciálním vydáním openair BAROVÁNÍ se Sandrou Novákovou na piazzetě ND.

Pozoruhodné na vypuknutí první světové války je, jak se politické reprezentace, obchodní a průmyslové kruhy i hlavní média zaklínala, že válku v žádném případě nechtějí, že něco podobného se v civilizovaném světě přece už nemůže stát, že koneckonců by tím utrpěly zájmy všech. Pojďme si to připomenout v době, kdy opět slyšíme, že válka je vyloučená, že by to poškodilo naše obchodní zájmy - a zatím nedaleko od nás - ne o mnoho dál než leží Sarajevo - náš soused zbrojí, mobilizuje a chrastí letadly.

Přijďte v sobotu 28. června 2014 na piazzetu Národního divadla, vstup zdarma

Nová scéna
Tel: 224 931 482
Národní 4
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: