Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
května

STALIN open aneb fronta na maso

Opona o.p.s.

zpět na výpis akcí
 

Unikátní komentovaná prohlídka podzemního pomníku.

Datum:01. 05. 14
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 19:00
Kategorie: poznání|památky

Rádi bychom Vás pozvali na UNIKÁTNÍ KOMENTOVANOU PROHLÍDKU PODZEMÍ POMNÍKU . Prohlídka se uskuteční pouze 1. 5. 2014 od 10,00 - 19,00. (v dalších dnech možnost nahlednout do foye památníku)

Čtyřicet let byla naše země součástí východního komunistického bloku. Tvůrcem a symbolem této tragické etapy moderních dějin byl jeden z největších masových vrahů v dějinách lidstva Josif Vissarionovič Stalin.Po dvaceti letech má veřejnost unikátní příležitost navštívit útroby bývalého pomníku tohoto tyranana v Praze na Letné. Bylo to největší, nejdražší a nejbizarnější sousoší v Evropě. Díky délce 22 metrů a řadě postav za velkým vůdcem bylo obyvateli přezdíváno „fronta na maso“. Tento pomník komunistického teroru byl s velkou pompou odhalen 1. 5. 1955. Jeho následnou likvidaci v listopadu 1962 doprovázely ohlušující výbuchy a přísné embargo ze strany tehdejšího režimu. Komunistická diktatura přetrvávala v naší zemi bohužel ještě dalších dvacet sedm let... Rozlehlé neutěšené prostory pod „Stalinem“ dodnes ukrývají mnoho fragmentůtéto obludné stavby.

DOPROVODNÉ VENKOVNÍ VÝSTAVY 
1. — 15. 5. 2014

KALENDÁRIUM TOTALITY
Kalendárium totality nabízí na ploše stylizované autobusové zastávky srovnávací přehled zásadních dějinných zlomů totalitní minulosti ve čtyřech státech zachvácených komunistickou diktaturou — v Československu, Polsku, Maďarsku a Německé demokratické republice. Umístění toho nejdůležitějšího na jedinou časovou osu umožní návštěvníkům uvědomit si společné projevy totalitních systémů, které v jednotlivých státech ovládaly společnost, a způsob, jakým se s nimi konfrontovali občané jednotlivých zemí.Kalendárium postihuje období let 1944 — 1990. Začíná ještě před koncem války, protože to je období, kdy s Rudou armádou vstupuje do států střední Evropy přímý politický vliv Sovětského svazu, a aniž bychom zpochybňovali osvobození od nacismu, byla započata příprava na přechod k totalitním režimům měnící samostatné státy v sovětské satelity.

VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ 10 LET ČESKÉ REPUBLIKY
V EVROPSKÉ UNII
Venkovní výstava u příležitosti 10. výročí vstupu ČR do Evropské unie představuje unikátní velkoformátové fotografie z databáze České tiskové kanceláře, které zachycují období od vstupu České republiky dne 1. května 2004 do současnosti.

Vstup zdarma.

Opona o.p.s.
Tel:
Letná
Praha 7
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: