Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
listopadu

MeetFactory

MeetFactory

zpět na výpis akcí
 

Divadelní texty ve fázích zrodu. Sladký sen i noční můry. Projděte divadelní zkušebny, sál, fundusy i šatny a nahlédněte do zákoutí divadelní práce. Pozorujte, jak se herci seznamují s textem na první čtené...

Datum:16. 11. 13
Čas:11:00 - 23:59
Kategorie:

Divadelní texty ve fázích zrodu. 

Sladký sen i noční můry. Projděte divadelní zkušebny, sál, fundusy i šatny a nahlédněte do zákoutí divadelní práce. Pozorujte, jak se herci seznamují s textem na první čtené. Poslechněte si, o čem sní herečka hlavní role. Zatelefonujte básníkovi z divadelního fundusu. 

Nechte si šeptat báseň do ucha, jen vy, sami. 

Unikněte z reality do dalekých světů na celou noc! 

Magické divadlo. Vstup jen pro pomatené.
(zdarma) 

 

Noc divadel program: 

 

19h - cca 22h  - Velká divadelní zkušebna

Rainald Goetz: Pevnost
první čtená zkouška

Čím začíná proces divadelního zkoušení? A jakou inscenaci chystá MeetFactory na závěr roku? Nalaďte se. Nahlédněte do intimního tvůrčího procesu, samotného začátku příprav divadelního představení. Exkluzivně pro diváky přístupného. Dozvíte se možná mnohem víc, než koli byste se dozvěděli při zhlédnutí inscenace samotné a hotové. 

Čtou: Milan Stehlík, Petr Čtvrtníček, Jan Lepšík, Dora Bouzková, Ondřej Mataj 

Režie: Miroslav Bambušek 

19h -22h - Divadelní sál 

Aleš Čermák - Po okraj naplněné nádoby v jednom kuse bez přestání mluví 

Hrají: Jana Pidrmanová a další 

Režie: Aleš Čermák

Zcela nový text letošního finalisty ceny Jindřicha Chalupeckého a režiséra projektu Občan a věc.

Nejmenovaný muslimský chlapec zemřel na následky zranění, která utrpěl poté, co byl mučen ruskou neonacistickou skupinou "Occupy Pedofilyaj“.  

Mladý imigrant je na snímku zachycen ve spodním prádle, zatímco se jeho únosci hlasitě smějí do kamery. V levé ruce drží vibrátor a pravou rukou hajluje. Další fotografie ukazuje téhož mladíka stojícího v železném kontajneru obarveného na modro, jak je poléván močí z plastové láhve.  

Dosud nikdo nebyl za tyto praktiky stíhán. Současný ruský prezident Vladimir Putin tyto brutální útoky záměrně přehlíží a toleruje. V úředních dopisech místního okresního zastupitelství bylo vysvětleno, že ruské úřady v materiálech prezentovaných převážně na Youtube neshledávají žádné protiprávní zacházení. Ve skutečnosti je tato skupina veřejně prezentovaná a podporována jako "občanské hnutí bojující se společenskými hříchy.“

Tyto ruské neonacistické militantní skupiny se infiltrovaly do populární sociální sítě VK.com, aby se tak mohly v každém ruském městě bez větších problémů organizovat. A tak mohly nalákat mladé homosexuály a poté je veřejně ponižovat a mučit. Skupiny nutí všechny své unesené oběti, aby během ponižování učinily doznání.

Většina z obětí žije na ruských vesnicích a maloměstech. Zveřejnění videa pro ně znamená absolutní společenskou diskreditaci a častokrát končí sebevraždou.  

V lednu 2013 uvedl průzkum veřejného mínění, že 85 procent dospělých Rusů je proti zákonu o uzavírání svazků stejného pohlaví. Z počtu dotázaných uvedlo 16 procent, že by měli být homosexuálové izolováni od společnosti, dalších 22 procent uvedlo, že léčba homosexuality musí být povinná a 5 procent uvedlo, že homosexuálové by měli být vyhubeni. 

19h - 21h - Menší divadelní zkušebna 

Scénická skica

Jak vypadá „první nához” divadelní dramatizace románu, který, než se dostane na první čtenou, projde dalšími čtyřmi či pěti verzemi, což může trvat i několik let? Nahlédněte do dílny divadelního dramatizátora. Režisérka Viktorie Čermáková, její herci a román Petry Hůlové Strážci občanského dobra. Podle autorčina Umělohmotného třípokoje vytvořila táž režisérka před lety oceňovanou a diváky oblíbenou inscenaci Česká pornografie. 

19h - 22h - Malá divadelní zkušebna jako Pokoj tajnokřídlých 

Vejdete do pokoje. Najdete tam muže. Dostanete báseň. Přečtenou, vyslovenou, zahranou, na papíře, v knize… 

Předloha: Miroslav Huptych: Názorný přírodopis tajnokřídlých 

Koncepce: Marie Nováková a Vít Roleček 

Hraje: Vít Roleček 

19h - 22h - Nejmenší divadelní zkušebna 

Katja Brunner O moc krátkých nožičkách, scénické čtení jediné herečky a autorky překladu. 

Hra získala první cenu na festivalu nejlepších německojazyčných inscenací Mülheimer Theatertage 2013. 

Hra o takové normální rodině. Otec, matka, dítě. Bezejmenná, měšťanská, zaměnitelná. Ovšem s jednou zajímavou okolností. Otec je již od narození zblázněný do své dcery. Tato „bezmezná“ láska otce je pro dceru každodenní realitou, ale zároveň jí oddaluje od světa mimo rámec rodiny. Matka začne dceru vnímat jako konkurentku v lásce. Hlasy zvenčí zpřítomňují jednotlivé (možné) zastávky příběhu – narození, hlazení, narozeniny, vyšetření u lékaře a – sebevražda. Hra emoce nahlížená emocí. Dítě se nechce podřizovat vůli ani jednoho z rodičů, což je trauma, které ještě více umocní následné terapeutické pohovory. I v nich se dcera nakonec vyznává ke svému hlubokému a láskyplnému vztahu k otci. 

Kontroverzně komentované rychlé střihy vztahů, pohnutí citů, moc a bezmoc postav, vtrhnutí surreálných konfliktů extrémního fyzického a psychického násilí zasahujících celou společnost. Jazyk autorčina debutu (napsala jej v 18 letech) je ostrý jako břitva, řeže do rodinných vztahů a nechává otázky po lidské vášnivosti. 

přeložila: Marc Lusti 

čte: Anita Krausová 

výtvarný koncept, realizace Marek Brožek 

19h - 22h - Divadelní fundus 

Rekvizity, kostýmy, líčidla a další těžko identifikovatelné předměty. 

Telefonické spojení s Pokojem tajnokřídlých. 

19 - 22h - Divadelní šatna 

Tajný deník BioMashy 

22h - Afterparty 

 


FB stránka zde


noc divadel

MeetFactory
Tel: 251551796
Ke Sklárně 15
Praha 5, 150 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: