Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
října

Mezinárodní den archeologie

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

zpět na výpis akcí
 

Tématem letošního jubilejního 10. ročníku bude jídlo a pití od pravěku až po novověk.

Datum:07. 10. 23
Čas:10:00 - 16:00
Kategorie: poznání|ostatní

Tématem letošního ročníku bude jídlo a pití od pravěku až po novověk, dozvíte se tedy, co všechno si mohli naši předkové uvařit, jaké plodiny pěstovali a jaké planě rostoucí sbírali, zjistíte, jak se pracovalo s pazourkovými nástroji, jak vypadal jídelníček starých Egypťanů,  seznámíte se s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek, co lidí popíjeli v antice a co lze vyčíst z mlecích kamenů, dozvíte se, co by si vzal sebou Kelt ke svačině, ochutnáte „pravěké“ pivo, zjistíte, co jedla a pila germánská elita a jak vypadala raně středověká hostina dálného severu a co všechno jedli lidé na Velké Moravě, zjistíte, jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši a  seznámíte se zahradnickou příručkou z 9. století, a dozvíte se vše o historií výroby chlazených pochoutek, zkusíte si vyrobit svůj vlastní perníček, upečete si pravěkou placku, a také si budete moci prohlédnout originály i repliky keramiky a skla. Součástí programu budou i již tradiční „archeologické jednohubky“, krátké pětiminutové přednášky na atraktivní témata, tentokrát týkající se jídla a pití. Děti si budou moci zasoutěžit a zkusit si, jak si naši předkové zajišťovali obživu (lovení ryb a zvěře, sběr plodů a poznávání bylin).
Těšíme se na vás v sobotu 7. října, program začíná v 10.00 a končí v 16.00 a sejdeme se opět v areálu Karolina, vstup z Celetné 20.

Filozofická fakulta ...
Tel: 221 619 111
Celetná 20
Praha 1, 116 38
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: