Tématem letošního jubilejního 10. ročníku bude jídlo a pití od pravěku až po novověk.
Tématem letošního ročníku bude jídlo a pití od pravěku až po novověk, dozvíte se tedy, co všechno si mohli naši předkové uvařit, jaké plodiny pěstovali a jaké planě rostoucí sbírali, zjistíte, jak se pracovalo s pazourkovými nástroji, jak vypadal jídelníček starých Egypťanů, seznámíte se s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek, co lidí popíjeli v antice a co lze vyčíst z mlecích kamenů, dozvíte se, co by si vzal sebou Kelt ke svačině, ochutnáte „pravěké“ pivo, zjistíte, co jedla a pila germánská elita a jak vypadala raně středověká hostina dálného severu a co všechno jedli lidé na Velké Moravě, zjistíte, jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši a seznámíte se zahradnickou příručkou z 9. století, a dozvíte se vše o historií výroby chlazených pochoutek, zkusíte si vyrobit svůj vlastní perníček, upečete si pravěkou placku, a také si budete moci prohlédnout originály i repliky keramiky a skla. Součástí programu budou i již tradiční „archeologické jednohubky“, krátké pětiminutové přednášky na atraktivní témata, tentokrát týkající se jídla a pití. Děti si budou moci zasoutěžit a zkusit si, jak si naši předkové zajišťovali obživu (lovení ryb a zvěře, sběr plodů a poznávání bylin).
Těšíme se na vás v sobotu 7. října, program začíná v 10.00 a končí v 16.00 a sejdeme se opět v areálu Karolina, vstup z Celetné 20.
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

Přinášíme vám tipy na 13 dalších míst v Praze a okolí, kam se můžete společně vypravit za okřídlenými, ozubenými, čtyřnohými nebo třeba chlupatými tvory.