Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
13
května

Běh pro paměť národa

Paměť národa

zpět na výpis akcí
 

Běh pro Paměť národa! Užijte si výjimečnou sportovní a společenskou akci a podpořte dobrou věc.

Datum:13. 05. 23
Cena:od 100 Kč
Čas:08:00 - 16:00
Kategorie: sport|běh a kolo

Běžíme za všechny, kteří se nevzdali. Běžíme, abychom nezapomněli na osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, všech bojovníků za svobodu. Poběžte s námi – svou registrací podpoříte neziskovou organizaci Post Bellum, ve které dokumentujeme osudy pamětníků, pomáháme jim prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa, vzděláváme děti i dospělé a vyprávíme příběhy 20. i 21. století. Zároveň si užijete sportovně-společenskou akci pro celou rodinu. V květnu 2023 na několika místech po celé zemi.

V archivu Paměť národa je uloženo přes 13 000 jmen pamětníků, kteří prožili dramatické momenty 20. století i 21. století. Jejich příběhy jsou inspirací i varováním před totalitními režimy. Připomínají, jak hrozné je žít v době nesvobody zasahující všechny oblasti života, a ukazují hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku. Zatímco nám jde v běhu „jen“ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu. Díky uhrazení startovného, daru pro organizaci Post Bellum, budeme moci vyzpovídat další pamětníky a zachovat jejich vzpomínky.

Ať nás příběhy Paměti národa inspirují k vytrvalosti, udržování dobré kondice, překonávání sebe sama. Ať naše nohy nese odvaha, obětavost a houževnatost veteránů z druhé světové války, letců RAF, těch, kdo přežili koncentrační tábory, účastníků odboje doma i v cizině, někdejších politických vězňů, disidentů.

Každý z nás si může vybrat jeden konkrétní příběh nebo skupinu lidí, kteří ve bojovali nebo bojují za svobodu a demokracii. Můžeme běžet za Tři krále, Miladu Horákovou, dědečka, který byl v legiích, nebo tetu – disidentku, jež podepsala Chartu 77 a myla kvůli tomu mnoho let schody. Můžeme běžet za Ukrajinu a odvážné a silné ukrajinské občany.

Paměť národa
Tel:
Obora Hvězda
Praha, 16900
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: