Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
28
dubna

Florálie In Sacrificio Florum / V objetí květin

Museum Montanelli

zpět na výpis akcí
 

Tématický projekt nabízí vizuální výpověď současných umělců art brut o tajemných silách přírody, zrodu, zmaru a rozmanitosti symbolické řeči květin.

Začátek:28. 04. 22
Konec:18. 09. 22
Cena:100 Kč
Čas:14:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění

Mezinárodní výstavní projekt Florálie  představený ve vzájemné návaznosti ve dvou pražských institucích, v Museu Montanelli a Artinbox Gallery, nabízí protipól zneklidňující atmosféře poslední doby. Chce být povzbudivou oslavou nezdolných vitálních sil přírody, naplněním touhy po kráse a obrodě.

Mottem se stal výrok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v projevu pro Evropský Parlament 1. 3. 2022: „Život přemůže smrt. Světlo přemůže tmu.“

Florální témata se stabilně objevují ve výtvarném umění napříč staletími. Zobrazování květin nabývá nejrůznější polohy – od popisně naturalistické přes dekorativní až po abstraktně symbolickou. Květy skýtají širokou škálu významů od naděje a víry, něhy, křehkosti, lásky, zrození, rozpuku, opojení, vášně, ale i nenaplněné touhy, zrady a zklamání až po odumírání a vanitas – pocit pomíjivosti a marnosti bytí. Jejich mnohotvárná ikonografie umožňuje vyjádření celého spektra stavů a pocitů provázejících lidskou existenci.

Výběr děl pro projekt Florálie v Museu Montanelli se soustředí na imaginativní princip tvorby. Rozmanitost výtvarných přístupů i prostředků od klasických médií jako je kresba, malba, grafická technika mezzotinty a plastika přes experimentální výšivky a koláže až po videoart i ukázky designové tvorby (sklo, šperk…) zrcadlí množství florálních forem ve vnitřním i vnějším prostoru tvůrců. 

Mezi vystavenými autory najdeme spiritistická média z první poloviny 20. století, významnou autorku světového art brut Annu Zemánkovou a další spontánní tvůrce, ale především několik desítek děl současných českých i zahraničních autorů, kteří květy spíše, než pro jejich dekorativnost využívají jako projekci skrytých významů a vnitřních pocitů člověka 20. a 21. století.

Museum Montanelli
Tel: 724211584
Nerudova 13
Praha 1, 11800
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: