Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
26
března

KniŽižkov – festival malých nakladatelů

Vozovna

zpět na výpis akcí
 

Prolistujte to nejnovější a nejzajímavější ze současné literární tvorby na druhém ročníku žižkovského festivalu malých knižních nakladatelů.

Datum:26. 03. 22
Cena:Zdarma
Čas:12:00 - 18:00
Kategorie: kultura|ostatní, poznání| knihy, ostatní

Druhý ročník žižkovského festivalu malých knižních nakladatelů představí v Kulturním centru Vozovna opět to nejzajímavější z nejnovější literární produkce. Své stánky otevřou Knihovna Václava Havla, Cesta domů, Baobab, Jakost, Maraton, Viriditas, PelMel knihy nebo Kher.

Součástí festivalu bude i doprovodný program:

12:00

slavnostní zahájení

autorské čtení

Tereza Semotamová

Spisovatelka, překladatelka, novinářka a autorka rozhlasových her Tereza Semotamová byla v roce 2019 nominována na cenu Magnesia Litera za prózu Ve skříni. Její hlavní hrdinka se přestěhuje do skříně ve vnitrobloku, odkud sledujeme její boj o holou existenci. Na KniŽižkově zazní ukázky z Tereziny chystané noviny: Rubikova kostka mých mikro a makro dějin.

13:00

romská literatura

Romská tvorba je na první pohled „jiná“. Zachovává si totiž stále některé prvky orality, které si už obvykle s literárním projevem nespojujeme. Besedovat o ní přijdou anglistka a romistka Karolína Ryvolová, která sleduje romskou literaturu českou i světovou a umí o ní poutavě, neakademicky vyprávět. Zástupkyní romských spisovatelek bude Stanislava Miková, která zvítězila v literární soutěži Romského vzdělávacího fondu organizace ROMEA, přispěla do souboru Mulo – povídky o duchách zemřelých, které vydalo nakladatelství romské literatury Kher. Některé její povídky, v nichž dovede přesvědčivě evokovat dětskou zádumčivost, fantazii i trápení, vyšly v časopisech Romano voďi/Romská duše, v literární příloze Respektu a byly uvedeny i v rozhlase, na stanici Vltava.

14:00

autorské čtení

Spisovatelka a scénáristka Irena Hejdová přečte ukázky z knížky pro děti Nedráždi bráchu bosou nohou, která vyšla v roce 2020 v nakladatelství Host. Marek má „strašnýho“ bráchu. Tedy aspoň si to myslí, a proto mu říká Mimoň. Jenže v určitém věku je každý mladší sourozenec strašný a věkový rozdíl dvou let je propastný jako Mariánský příkop. Takže je jasné, že důvod ke rvačce a vzájemným naschválům se vždycky najde. 

15:00

autorské čtení

Simona Bohatá

Předloni Simona Bohatá zaujala novelou Všichni sou trapný. Vyprávění o mladistvých vyrůstajících v osmdesátých letech na pražském Žižkově posbíralo několik pozitivních, ba nadšených recenzí a leckdo byl nejspíš překvapen, že se kniha neobjevila mezi nominovanými na cenu Magnesia Litera. Letos spisovatelka na úspěšnou novelu navázala románem Klikař Beny.

17:00

deset let Tabooku a co dál?

Před deseti lety vznikla platforma Knihex, ale také festival Tabook v Táboře, který však v září skončil. Nadobro? Nebo jen potřebuje pokropit živou vodou? Co je tou živou vodou pro malé nakladatele? Jak žijí? Jak přežívají v konkurenci komerčních nakladatelství? Debatovat přijdou Karolína Voňková z Knihexu a Tereza Horváthová z Baobabu.

19:00

koncert kapely Ruce naší Dory

Kapela vznikla v dubnu 2002 spojením většiny členů formace „Periferie 42“ s bývalým kytaristou pražské skupiny „Qwerty“. Soubor textařsky čerpá z tvorby básníka SdCh, který je zároveň frontmenem skupiny.

a v průběhu odpoledne

Výtvarná dílna s autorkou dětských knížek a ilustrátorkou

Dagmar Urbánková je výtvarnice a „pokušitelka psaní“. V letech 1992–1998 studovala scénografii na DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla). V letech 2002–2008 učila výtvarné obory ve studiu Paleta, od roku 2006 působí jako výtvarnice v pražském Divadle Minor. Vydala povídkovou knihu s ilustracemi Fjertoch si vyšiju, dětské autorské knihy Byl jeden dům a Adam a koleno. Své výtvarné práce a texty publikuje například v Revolver Revui. Vystavovala doma i v zahraničí.

I PAPÍR MŮŽE BÝT TVŮJ /SUPER/HRDINA 14:00 - 18:00 (rezervujte si jedno z deseti míst na ondrej.wald@zatrojku.cz)

Workshop knihařské dílny Skoba

Víme, že ho nosíš v hlavě. Pomůžeme ti ho zhmotnit. Tvůj hrdina ožije. Papíru máme dost, starých knížek, ze kterých můžeš brát, taky. Nápady máš zase ty a animáky máme rádi všichni. A z workshopu si kromě animáku odneseš i sešit se svým superhrdinou!

Vozovna
Tel: 222 541 784
Za Žižkovskou vozovnou 18/2687
Praha 3, 13000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: