Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
30
září

Miloš Šejn / Í H M N Í

SmetanaQ Gallery

zpět na výpis akcí
 

Výstava Í H M N Í českého výtvarného umělce, performera a autora Miloše Šejna.

Začátek:30. 09. 21
Konec:28. 11. 21
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Vystavované obrazy, objekty, videa, slova, zvuky i performance jsou jediným celkem, úvahou o přírodních cyklech, o spolužití člověka a země. Monumentální plátna vznikla performativní metodou v krajinách hor, údolích i v prostředí městských zahrad. Jsou záznamem lidského vnímání vně i uvnitř těla, rozličností rostlin, zpěvu ptáků, větru, chladu. Pozorní možná objeví také kaligrafické fragmenty textů…

Miloš Šejn se narodil v Jablonci nad Nisou, v roce 1975 absolvoval filosofickou fakultu University Karlovy v Praze. Roku 1976 doktorát filozofie, 1991 jmenován profesorem malířství. V letech 1990 – 2011 působil jako vedoucí pedagog intermediálního ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze a jako hostující pedagog na Akademiích v Aix-en-Provance, Carraře, Haagu, Ljubljani, Stuttgartu a Vídni.

Pracuje v oblastech vizuálního umění, performance, zabývá se problematikou vizuálního vnímání a organizuje workshopy, jako je Bohemiae Rosa. Jeho umělecký koncept byl formován od mládí, kdy vykonal množství cest divočinou jako reflexe vnitřní potřeby přiblížit se tajemství přírody a sledovat zázračnost, k níž zde dochází. Od počátku šedesátých let dvacátého století, během putování, fotografoval, kreslil, sbíral a popisoval svá pozorování. V současnosti se zaměřuje na okamžité kreativní možnosti, vycházející ze vztahů historické humanizované krajiny a celistvé přírody. Vědomě laboruje oblastmi expresivního jazyka mezi textem, výtvarnou stopou, tělovým pohybem, hlasem  a expanzí do prostoru.
Kromě svého skutečně pozoruhodného projektu v České republice (Sluneční hora) má Šejn permanentní nebo procesuální krajinné realizace ve Francii a Německu. Pracoval též s krajinami v Norsku, Švédsku, Nizozemsku, Itálii, Polsku, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Irsku a Islandu. Vystavuje od roku 1970 v řadě galerií po celé Evropě a v zámoří, např.: Národní galerie v Praze, Moravská galerie v Brně, ifa Galerie v Berlíně, Zentrum für Kunst und Medien-technologie Karlsruhe, Ludvig Forum für Internationale Kunst Aachen, MAC Musées d‘Art Contemporain Marseille, Mücsarnok Budapest, Muzeum Manggha v Krakově, Muzeum umění Uppsala, Palazzo Grassi v Benátkách, Muzeum výtvarného umění Houston, Muzeum umění Indianopolis, MoMA PS1 New York.

SmetanaQ Gallery
Tel: 774 414 338
Smetanovo nábřeží 4
Praha, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: