Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Výstava představí české žijící umělce, kteří v dnešní době ilustrují ať už své vlastní autorské knihy, nebo texty jiných spisovatelů.

Začátek:12. 05. 21
Konec:31. 07. 21
Cena:od 210 Kč
Čas:12:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Výstava představí české žijící umělce, kteří v dnešní době ilustrují ať už své vlastní autorské knihy, nebo texty jiných spisovatelů. Přestože tyto výtvarníky v první řadě definuje volná tvorba, jsou zároveň schopni vytvořit doprovodné ilustrace, které oslovují dnešní nejmladší čtenáře i jejich rodiče. Všechny vystavující umělce spojuje tvorba pro dětské nakladatelství Meander, které letos slaví čtvrtstoletí své existence, během níž vydalo více než 300 titulů.

Propojení literatury a umění nabízí jedinečný způsob, jak oslovit nejširší veřejnost. Tento fakt si uvědomoval již francouzský galerista a obhájce kubismu Daniel-Henry Kahnweiler (1884–1979), když před sto lety vymyslel projekt Beaux Livres, ve kterém chtěl laické veřejnosti nabídnout krásné knihy za dostupnou cenu s ilustracemi současných umělců, jejichž obraz by si mohl dovolit jen málokdo. Knižní ilustrace je něco velmi mocného, co na nás zapůsobí a co komplexně vytváří naše povědomí o knize. Jaký umělec se ale skutečně skrývá za ilustracemi dětských knih? A jak se inspirace výtvarníků načerpaná nejen z četby projevuje v jejich dílech, v nichž je opět možné rozvinout divoký svět fantazie? V obrazech a instalacích několika výtvarníků se znovu dostaneme do krajiny dětské představivosti, ve které k sobě čtení a hra mají velmi blízko. Teprve později se rozvine schopnost rozlišovat mezi smyšlenými příběhy či snovými výjevy a realitou běžných dnů. Právě literatura a výtvarné umění umožňují tyto světy propojovat.

Otevírací doba

PO-ÚT: zavřeno

ST-NE: 12-18 hod.

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: