Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
25
ledna

Scandi – přehlídka současných severských filmů

Skandinávský dům

zpět na výpis akcí
 
Tip

Filmy, které hledají řešení krizí všeho druhu, budou stavebním kamenem 7. ročníku SCANDI, který proběhne ve virtuálním kinosále.

Začátek:25. 01. 21
Konec:31. 01. 21
Cena:od 100 Kč
Čas:18:00 - 23:59
Kategorie: kultura|kina zábava| poznání|

Přehlídka SCANDI nabídne to nejlepší a nejžhavější, co ve Skandinávii minulý rok vzniklo. Během celého týdne nabídne v online prostoru filmy různých žánrů a témat, které aktuálně definují nejen severskou kinematografii, ale také zpracovávají ožehavá témata, která se stala virálními po celém světě. „Filmové novinky SCANDI 2021 spojuje téma univerzální krize. Tu tvoří například krize profese, smyslu života a rodiny, krize komunit, krize realit, krize etnik a politik a nakonec „maličkost“, krize globální, krize životního prostředí,“ představuje koncept aktuálního programu Ivan Hronec.

Přehlídku v pondělí 25. ledna zahájí dokument o kontroverzní aktivistce Gretě Thunbergové – Greta. „Lidé protagonistku upřímně nenávidí, nebo milují – tak, jako každé sensitivní médium a posla zlých zpráv. Greta je Laokóon a Jana z Arku, jelikož tvrdí, že události spojené koronavirem mohou být v porovnání s tím, co nás čeká, jenom malým cvičením. Greta neztělesňuje pouhou environmentální krizi, ale představuje také rozbité zrcadlo doby, právě proto je tváří sedmého ročníku SCANDI,“ doplňuje Ivan Hronec. Jelikož jaký jiný problém spojuje celou naši zemi více než globální oteplování a ekologie? Téma doplníme silným islandským snímkem o další svérázné ženě, které není osud jejího města ukradený – Žena na válečné stezce.

Festival proběhne ve virtuálním kinosále a videotéce Edisonline. Za jednodenní vstupenku divák zaplatí 100 Kč a jako bonus získá dvoutýdenní přístup do videotéky, kde najde nejen desítky skandinávských filmů vybraných pro přehlídku, ale stovky dalších. Celofestivalová vstupenka za 500 Kč, divákovi umožní přístup na celý měsíc.

Po skončení přehlídky se první únorový týden SCANDI přesune do projektu #kinaspolu. Ten bude během týdne denně nabízet dva severské filmy, které byly premiérově uvedeny během festivalu. #kinaspolu je iniciativa, která představuje nový model, jak promítat filmy v časech dobrých a zlých. Funguje jako alternativa promítání v kamenných kinech, kde to nyní není možné. Každý den nabízí promítání filmů Film Europe v novém virtuálním sále. Divák, co si za 100 Kč zakoupí vstupenku, automaticky získává 7denní přístup do videotéky Edisonline.

Úvod k dokumentu Greta připraví hlavní partner přehlídky – Skandinávský dům v Praze. Tímto se představí nová programová iniciativa #ReadNordicFilm, v rámci které se po ukončení restrikcí budeme v pražském kině Edison Filmhub potkávat a věnovat se propojení severského filmu a literatury. 

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: