Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
06
října

Fotograf Festival 2020: Nerovný terén

Fotograf 07 o.s.

zpět na výpis akcí
 

Cílem desátého ročníku Fotograf Festivalu je poskytnout prostor druhému ve smyslu protějšku ve vizuální kultuře.

Začátek:06. 10. 20
Konec:18. 10. 20
Čas:18:00 - 23:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění zábava| poznání| lifestyle|

Navzdory nepřetržitému pohybu, propojování, výměně a přemíře informací jen zřídkakdy přicházíme do styku s něčím zcela neznámým, odlišným či nečekaným. Ve svém prostředí jsme utvrzováni individualizovaným předvýběrem zpráv, naše pocity a zkušenosti jsou přiživovány a pozice mezi sobě rovnými utužovány. Mezitím nabývá zdůrazňování jinakosti ve vztahu k naší vlastní identitě na důležitosti.

Abychom neztratili půdu pod nohama, prodléváme na známém území a vyhýbáme se situacím, které nedokážeme zařadit, které nás vyvádí z míry nebo vyžadují, abychom učinili krok do neznáma. Situacím, které by nás mohly konfrontovat s námi samými, s naší nejistotou či neschopností. Přestože jsme globálně propojení, ze zřetele ztrácíme „jiné“.

Cílem desátého ročníku Fotograf Festivalu je poskytnout prostor druhému ve smyslu protějšku ve vizuální kultuře a oživit dokumentární funkci média fotografie i pohyblivého obrazu. Nejednoznačnost média fotografie, jež naznačuje blízkost, ve chvíli, kdy podněcuje odcizení, je problematizována stejně jako jeho limity. Pohledy na jiné a perspektivy jiných jsou ustanoveny v reakci na mediálně-specifické, sociální či státní režimy pohledu. Pozvaní umělci a umělkyně ve svých dílech tematizují imaginaci, pozorování a výzkum jiných míst, způsobů žití a forem všednosti. Vybraní autoři a autorky zpochybňují svou vlastní motivaci a zviditelňují možné konflikty, hranice, přiblížení a prostupnost mezi „já“ a „jiným“. Skupinové výstavy představují současná díla společně s pracemi, které vznikly od 80. do 90. let minulého století a zkoumají široké spektrum blízkých i vzdálených úhlů pohledu. Tím dochází k navazování kontaktů a překračování hranic, narušování jistoty a ke konfrontaci s „jiným“.

Kurátorky: Stephanie Kiwitt, Tereza Rudolf, Anna Voswinckel
https://fotografestival.cz

Fotograf Festival je jediný tematicky a kurátorsky koncipovaný fotografický festival v České republice, jehož cílem je propagace média fotografie, jeho širší začlenění do současného umění a do povědomí široké veřejnosti.

Cílem Fotograf Festivalu je budovat tradici a novou platformu fotografického festivalu, který zařadí Prahu mezi další významná centra fotografie a vizuálního umění v Evropě. Usiluje o přiblížení současného fotografického umění a vytvoření tematicky zaměřeného prostoru pro setkávání širšího publika i odborné veřejnosti z celého světa.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: