Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
25
června

Antonio Cossa - Dialog

Creative World

zpět na výpis akcí
 

Výstava mosambického Fotožurnalisty Antonia Cossy je první akcí po covid karanténě a návštěvníky zve na pozitivně laděné fotografie z celého světa.

Začátek:25. 06. 20
Konec:30. 08. 20
Cena:Zdarma
Čas:09:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, ostatní

Přijďte načerpat pozitivní energii na výstavu Fotožurnalisty Antonia Cossy s názvem  Dialog. Antonio se věnuje ve své bohaté profesní dráze foto žurnalistiky zejména válečným, krizovým a sociálním tématům, mezi jeho hlavní okruhy zájmu patří lokace jako Sýrie, řecko-turecké hranice, Afghánistán, Hong Kong a mnoho dalších, ve své tvorbě se ale věnuje i oblasti Art & Showbusiness, čímž si zajišťuje coby absolutně nezávislý novinář prostředky na své cesty do konfliktních oblastí. „Po období corony je to má první výstava. Chtěl jsem, aby byla pozitivně laděna a návštěvníci si odpočinuli v kreativním prostředí, do kterého jsou mé fotografie zasazeny. Snažil jsem se dodržet ráz samotného místa, a naopak využít dané dekorace a prvky v kontextu výstavy a zaměření mých fotografií. Například zde najdete jednu část věnovanou klimatickým změnám, kdy jsou moje fotografie zasazeny do části dekorované v přírodních a mořských barvách,“ komentuje svou výstavu Antonio Cossa.

Mezi vystavovanými fotografiemi nechybí ani pocta Václavu Havlovi, se kterým se Antonio několikrát setkal při své práci velmi zblízka. Právě díky prostředí Václava Havla se Antonio dostal blíže i k českému undergroundu a posléze ke Karlu Schwarzenbergovi, jehož fotografie také nechybí na této dvouměsíční výstavě, stejně jako fotografie Jeho Svátosti Dalajlámy. I k němu otevřel Antoniovi dveře právě Václav Havel.

Výstava: 25.6. – 30.8. 2020 / denně 9.00 – 18.00 hodin

Kde: Creative World: Přívozní 3, Praha 7 – Holešovice

 

 

Profil Antonia Cossy

Antonio Cossa přicestoval z Mosambiku do Prahy před jedenácti lety. Jeho kroky do Evropy vedly přes Portugalsko, kde po tři roky žil, pracoval a také studoval filmovou školu. Z České republiky však působí do celého světa, kdy se zejména věnuje sociálním tématům, klimatickým změnám a lidským příběhům.

 

Mezi jeho hlavní zaměření patří fotodokumentace uprchlických táborů, kam se pravidelně vydává na své investigativní cesty. Ať už mezi Rohingya etnikum na pomezí Myanmaru a Bangladéše, řecký ostrov Chios, Lesbos a Chamos poblíž tureckých hranic nebo Calais, vždy přináší na svých fotografiích silné lidské osudy v těžko uvěřitelných příbězích, pozadí konfliktů a fakta, která jen těžko najdeme v mainstreamových médiích. Díky svým rozsáhlým a dlouholetým kontaktům se dostává do jinak nedosažitelného jádra dění, mezi ty, kdo čekají i více jak deset let na zázrak, na důstojný život v táborech, kde lidský život má jen pramalou hodnotu. Se svými fotoaparáty už se podíval do zemí jako Sýrie, Afghánistánu, Řecko, Turecko, Indie, Barma, Súdán, Burkina Faso, Swaziland a mnoho dalších, v jeho seznamu samozřejmě nechybí ani Hong Kong, kde se naposledy před rokem účastnil řády demonstrací jako front line, aby zdokumentoval násilí páchané ze strany policie pevninské komunistické Číny na místních lidech.

 

Protože je však ve své činnosti absolutně nezávislý, veškeré cesty si převážně hradí sám, a to díky umělecké, módní a šoubyznys fotografii. Před jeho fotoaparátem už stáli osobnosti jako Jeho svátost Dalajláma, Václav Havel, Karel Schwarzenberg, Richard Gere, Steven Spielberg, Julianne Moore, Angelina Jolie, William Dafoe, Marilyn Manson a desítky dalších, nechybí samozřejmě ani české herecké osobnosti jako Jiří Bartoška, Iva Janžurová nebo Karel Roden. Antonio fotí oficiálně za ČR filmový festival v Cannes nebo Karlovy Vary či další filmové a umělecké festivaly.

Profesionálně se začal Antonio věnovat foto žurnalistice v roce 2004, poprvé však vzal do ruky analog ve svých osmnácti letech, a to z rukou reportérů National Geographic. Tehdy to bylo malé poděkování za pomoc s lokacemi při focení v Mosambiku, pro Antonia, který žil se svou rodinou až do šestnácti let v občanské válce a z části museli pravidelně odcházet do uprchlických táborů, se však změnil svět. Ještě dva roky musel fotoaparát ukrývat před svou rodinou, stejně jako fakt, že odešel z vysoké školy a začal pracovat na své dráze profesionálního investigativního fotožurnalisty. Rozhodnuto bylo ve chvíli, když přinesl domů noviny se svou fotkou Nelsona Mandely. Tehdy celá rodina pochopila, kudy povedou kroky jejich nejmladšího syna z pěti sourozenců. A díky tomu, že byl na fotce právě Nelson Mandela, symbol změny a hrdina pro oba rodiče, kteří celý život bojovali za demokracii, byla odpuštěna i vysoká škola.

Antonio má ve svém portfoliu desítky výstav po celém světě, workshopy pro studenty i dospělé, řadu přednášek, diskusí, naposledy byl osloven Mozambickou národní televizí RTP pro rozhovor o jeho díle, pravidelně je oslovován pro umělecké projekty, výstavy a rozhovory v ČR i zahraničí.

Jeho fotografie byly publikovány v médiích jako National Geographic, Vogue, BBC, Elle a další. Antonio fotí jak na analog, tak digitálem.

 

Více o jeho profesních zkušenostech:

https://www.linkedin.com/in/antonio-cossa-4821081a7/

 

Ukázky z práce Antonia Cossy

 

Animované video

https://www.youtube.com/watch?v=T_9qVuVoqwI  

Video bylo vytvořeno prostřednictvím animace milionů snímků od Antonia Cossy ve spolupráci s ESAP-Escola Superior Artística do Porto.

 

Antropologie člověka ve fotografii

https://www.youtube.com/watch?v=6nw8GyVVLxI&t=181s

 

Street art

https://www.youtube.com/watch?v=cs2TOv1DxP8&t=93s 

 

Etnikum Rohingya

https://www.youtube.com/watch?v=UEjR4ojPkwA&t=18s  

 

Creative World
Tel: 602956618
Přívozní 3
Praha 7, 170 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: