Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
23
března

Labyrint informací a ráj tisku - @online

Národní muzeum

zpět na výpis akcí
 

Výstava k 300. výročí vydání prvních česky psaných novin. Nyní také jako online výstava.

Začátek:23. 03. 20
Konec:30. 04. 20
Cena:Zdarma
Čas:09:00 - 23:59
Kategorie: poznání|muzea

Jedním z prvních evropských vzdělanců, které v bouřlivé době třicetileté války zaujalo množství zpravodajských letáků a prvních novin, byl Jan Amos Komenský. V díle Labyrint světa a ráj srdce obrazně popsal novinový trh, distribuci novin a hlavně to, jak působí na čtenáře. Zprávy přirovnal k píšťalám, jejichž zvuk (tedy obsah) je někomu příjemný, jiné tahá za uši. Popsal i jev nezdravé závislosti na konzumaci novin a zpochybnil hodnověrnost rychlých – povrchních a neověřených zpráv. Od té doby periodický tisk a další média proměnily svět v informační labyrint.

Národní muzeum vám online otevírá své výstavy, které jsou v tuto chvíli uzavřeny důsledkem preventivních opatření proti šíření koronaviru. První dvě výstavy nesou název Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku. Obě výstavy se nacházejí v Historické budově Národního muzea. Postupně vám však představíme i další výstavní projekty z našich objektů.

Výstavou vás provede nejprve video s jejím kurátorem a v rámci využívané platformy budete mít možnost si prohlédnout fotografie, dokumenty, sbírkové předměty i audiovizuální materiály spojené s každou výstavou. Průměrná doba prohlídky je zhruba dvacet minut a po celou dobu vás bude provázet hlas českého režiséra, moderátora a cestovatele Petra Horkého.

Online výstavy jsou kvůli vysokému rozlišení optimalizovány pro stolní počítač nebo notebook. Na mobilních platformách je nelze prohlížet. Nejlépe fungují na prohlížeči Chrome, v nastavení je třeba mít povolen JavaScript. Součástí stahovaného obsahu jsou videa, obrázky a audiokomentář, na pomalejším připojení se výstavy načtou přibližně za minutu.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: