Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
15
března

ALŽÍRSKÉ UMĚNÍ MEZI TRADICÍ A MODERNITOU

Česká centra

zpět na výpis akcí
 

K 50. výročí česko-alžírských diplomatických styků pořádá České centrum Praha výstavu současného alžírského umění.

Začátek:15. 03. 13
Konec:19. 04. 13
Čas:00:00 - 00:00
Kategorie: poznání|muzea, ostatní

V současné alžírské kultuře, aniž bychom se omezovali jen na vizuální umění, jsou zcela zásadní tradiční prvky. Moderní architekti stále staví ksúry, dávné hliněné paláce, dnes však splňující nejvyšší nároky na bydlení. Tradiční řemesla nejsou považována za nic odkázaného do muzea: soutěže ve výšivce či zpracování kůže jsou prestižní celonárodní událostí, kvalitní řemeslné výrobky hrají v dobře postavených domácnostech důležitou roli. Ani výtvarná umění se neoddělují od své minulosti –tradiční figurální miniatury byly ústředním motivem obrození alžírské malby v první polovině 20. století.

Výstava ALŽÍRSKÉ UMĚNÍ MEZI TRADICÍ A MODERNITOU představuje právě tento rozměr alžírského umění. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výrobky od nejlepších současných alžírských řemeslníků, malby několika desítek současných výtvarníků i fotografie dnešních podob původně pouštní architektury. Od doby získání nezávislosti v roce 1962 urazilo Alžírsko velký kus cesty na poli výtvarného umění, a stejně tak dynamicky se rozvíjely jeho vztahy s evropskými zeměmi včetně České republiky. Výstava je oslavou obou těchto skutečností. 

Česká centra
Tel: 234668501
Rytířská 31
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: