Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
12
května

Bedřich Smetana: Má vlast

Pražské jaro, o.p.s.

zpět na výpis akcí
 

Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro 2013 - VYPRODÁNO!

Datum:12. 05. 13
Čas:20:00 - 22:30
Kategorie: kultura|koncerty, klasika

Položme si otázku: „Kolikrát za rok máme možnost slyšet na koncertě kompletně Smetanovu Mou vlast?“ Prohlédneme-li dramaturgie našich symfonických orchestrů, zjistíme, že uvedení celého cyklu je takřka výjimečné. Orchestry většinou zařazují jednotlivé básně či jimi naplní jednu z polovin svých koncertů. Zahájení Pražského jara, které je samo o sobě slavností a mimořádné, tak získává ještě více na atraktivnosti. Dává nám totiž záruku slyšet alespoň jednou do roka toto mimořádné dílo českých hudebních dějin a to vždy ve vynikají kvalitě.

V letošním ročníku se ponoří do Smetanovy hudby Orchestre Philharmonique de Radio France, který patří mezi renomovaná světová tělesa a věnuje významně pozornost kromě tradičního repertoáru soudobé hudbě. Nastudování se chopí hudební ředitel Toronto Symphony Orchestra a od letošní sezóny také Royal Scottish National Orchestra Peter Oundjian. Tento kanadský dirigent a houslista arménsko-skotského původu (absolvent Juilliard School) má již celou řadu zkušeností s českou hudbou, zejména Janáčkem, Smetanou a Dvořákem, ale také s díly současného velmi úspěšného českého skladatele Kryštofa Mařatky.

Dva dny před zahajovacím koncertem Pražského jara budou Oundjian a Francouzský rozhlasový filharmonický orchestr spojeni právě ryze českou hudbou. Uskuteční premiéru Mařatovy skladby Vábení a v druhé půli večera zazní výběr z Mé vlasti.

Šest symfonických básní bude tedy na 68. mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro vyrůstat z francouzko-arménsko-skotských kořenů vrcholně profesionálních umělců, což slibuje zážitek opět výjimečný.

Koncert proběhne v Obecním domě, ve Smetanově síni. 

Vstupné 600 - 3 900 Kč.

Pražské jaro, o.p.s.
Tel: 257312547
Náměstí Republiky 1090/5
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: