Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Lot of Wine Prague

Praha, Týn 640/2, 11000

zpět na výpis
Tip
     
Lot of Wine Prague

Kousek Francie v centru Prahy. Podnik Lot of Wine nabízí vína z vlastního vinařství.

Telefon:732 953 100
Kategorie: gastro|občerstvení, vinárny

V samém srdci Prahy, v uličce Týn otevřel nový vinný bar Lot of Wine. Od podobně zaměřených podniků se odlišuje tím, že část vín v nabídce pochází z vlastního vinařství Domaine de Bonaguil na jihozápadě Francie. Mimo to se na lístku objevují další vína z menších organických vinařství s podobnou filozofií jako Domaine de Bonaguil. Ke sklence či láhvi vína si hosté mohou dopřát i něco k zakousnutí, zejména francouzské delikatesy jako foie gras, teriny nebo klobásky. Specialitou podniku jsou křupavé krekry na několik způsobů. 

Majiteli wine baru jsou Peter a Svetlana Červenkovi, kteří provozovali svého času vyhlášenou restauraci Oliva, a Daniel a Barbora Donathovi, kteří jsou zároveň vlastníky vinařství Domaine de Bonaguil. Navzájem se znají více než deset let a zhruba před pěti lety přišel nápad otevřít si společný podnik. V roce 2017 k tomu navíc Daniel s Barborou dostali příležitost koupit vinařství s vinicemi. Bylo rozhodnuto. 

Cesta od prvotního nápadu k otevření nebyla i kvůli pandemii vůbec jednoduchá, a tak Lot of Wine zahájil svůj zkušební provoz teprve 1. listopadu 2021 a setrvával v něm až doposud. „Během relativně dlouhého zkušebního provozu jsme doladili interiér i nabídku a vyzkoušeli si první řízené degustace. Stále však máme kam růst a co vylepšovat. Do budoucna bychom rádi víc propojili koncept wine baru s kavárnou a vytvořili širší nabídku kávových nápojů a dezertů. Tomu by odpovídala i prodloužená otevírací doba,“ poodhaluje plány Peter Červenka.

Vlastní víno a krekry

Hosté mají momentálně na výběr téměř 70 různých vín, pětina pak představuje produkci Domaine de Bonaguil. Zbytek nabídky tvoří vína z jihozápadní Francie a dalších francouzských oblastí jako Bordeaux, Jura a Alsasko a několik vybraných kousků z českého vinařství v Kutné Hoře. 

Vína pochází výhradně z organických vinařství anebo vinařství v konverzi k organickému způsobu hospodaření. V mnoha z nich také není přidaná síra, díky čemuž vynikne jejich chuť. Nejde přitom ani tak o následování aktuálních trendů jako o to dostát vlastní filozofii. „Při zpracování vína je pro nás zásadní respekt k přírodě. Proto jsme se rozhodli víno vyrábět původními metodami, jež jsou šetrné k životnímu prostředí. Domaine de Bonaguil získalo oficiální certifikaci organického vinařství, což vyžaduje splnění celé řady podmínek. I z toho důvodu je logické, že ke spolupráci vyhledáváme podobně smýšlející vinaře,“ vysvětlují manželé Donathovi. 

Díky tomu, že Donathovi dováží do Česka nejen svá vína, ale napřímo také odebírají vína od okolních francouzských vinařů, z nichž mnozí jsou jejich přátelé, je cena vín v Lot of Wine velmi příznivá. A to i navzdory tomu, že je podnik situovaný v centru Prahy a nabídku tvoří většinou malá vinařství. Láhev vína zde pořídíte už od 290 Kč. Wine bar funguje také jako obchod, vybranou láhev si tedy lze odnést s sebou a vypít v pohodlí domova. Při koupi láhve na doma je cena o více než 30 % nižší. Vína, která by hosté při návštěvě neměli minout, jsou bílé Chardonnay Sauvignon a červené Gamay, obě z Domaine de Bonaguil.

Co se pochutin k vínu týče, i zde je znát vliv Francie. Klobásky, teriny, foie gras či artyčoky pochází od výrobců v okolí Bonaguil, s nimiž mají Donathovi úzké vztahy. Dalo by se tedy říct, že podnik následuje trend lokálnosti, ačkoli trochu jinak, než jsme v moderní gastronomii zvyklí. Specialitou podniku, kterou připravuje šéfkuchařka Svetlana Červenková, jsou obložené krekry. Například s tatarákem z říčních raků, s mušlemi a rajčatovou salsou nebo tuňákem a grilovanou paprikou. Nečekané je spojení broskve s ovčím sýrem a ančovičkou, které by měl vyzkoušet každý, kdo do Lot of Wine zavítá. Na své si ale přijdou i vegetariáni a vegani, na něž Svetlana při tvorbě pohoštění taktéž myslela. Vedle stálé nabídky se na menu pravidelně objevují také ústřice a další sezónní speciality. 

Proč právě Lot of Wine?

Název podniku představuje slovní hříčku, jež odkazuje k řece Lot a stejnojmennému departementu, v němž se Domaine de Bonaguil nachází. Nedaleko vinařství stojí také hrad Château de Bonaguil ze 13. století, jehož silueta se promítla do loga podniku. O návrh a realizaci interiéru se postaralo studio Kist Design, které stojí například za podobou pražských restaurací Dian a Spojka Karlín. Architekti zvolili jednoduchý, minimalistický design s nádechem Francie, který však bere ohled na historickou podstatu prostoru. 

Podnik se nachází v samém středu Prahy, kousek od Staroměstského náměstí. V kontextu doby může jít o odvážný krok, majitelé jsou však přesvědčení, že místo má potenciál. „Týn je historickým místem, kterým vždy proudily davy lidí. Nejen v posledních letech, ale mnohem dříve – už v 11. století byl Týn střediskem mezinárodního obchodu. Věříme, že se tuto tradici podaří obnovit a centrum Prahy bude opět plné,“ vyjadřuje naději Peter Červenka. 

Otevřeno: Středa - Neděle od 16:00 do 24:00

Týn 640/2
Praha, 11000
Navigovat
MHD

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: