Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

CityBeeCityBee

Menu

Signal Festival už od čtvrtka! Nabídne 4 trasy, 15 instalací i rozšířenou realitu

redakce@citybee.cz |11. 10. 2021

Devátý ročník Signal Festivalu je po dvou letech zpět. Nabídne 4 festivalové trasy, 15 instalací ve veřejném prostoru, 6 instalací v rozšířené realitě a bohatý doprovodný program. Naprostou novinkou je mobilní aplikace pracující s rozšířenou neboli augmentovanou realitou. Prostřednictvím svých chytrých telefonů si tak diváci mohou v ulicích Karlína zobrazit digitální umělecké objekty a interaktivní instalace. Určena je tomu celá jedna trasa nazvaná Signal AR. Ta doplní oblíbený Karlín, Staré Město a novou trasu Holešovice. 

8-1536x864.jpg
Onionlab, Průmyslový palác na Výstavišti Praha

Jednu z instalací v rozšířené realitě zpracoval výtvarník Jan Kaláb. Mezi další nejvýraznější česká jména letošního ročníku patří umělkyně Milena Dopitová, Jiří Černický nebo designérské duo Vrtiška & Žák. Chybět nebudou ani slavná zahraniční studia.

Hlavní festivalové téma letos zní Plan C. Ten je ekologický, udržitelný a hlavně schopný se přizpůsobit za každých okolností. Organizátoři se společně s umělci zamýšlí nad tím, co může člověk udělat pro planetu Zemi. Mnohá díla však reagují také na pandemickou zkušenost. Nedílnou součástí festivalu jsou zvýšená bezpečnostní a hygienická opatření. Festival digitální a kreativní kultury se uskuteční od čtvrtka 14. října do neděle 17. října 2021. 

 

Signal Festival 2021

SIGNAL Festival

14.10. - 17.10.

06_VrtiskaZak_Rozkvetanisvetla_centralaKooperativy.jpg
Vrtiška & Žák, Rozkvétání světla, centrála Kooperativy

Trasa Signal AR

„Signal AR je naprosto nový a inovativní projekt. Je to takový Signal do pandemie. Tentokrát ale chceme být připraveni. Zároveň nás baví neustále posouvat naše hranice a zkoušet nové věci a nové přístupy. Umění patří do ulic v každé době. Navíc, je to také vůbec poprvé, co můžou návštěvníci vyrazit na festival za denního světla a užít si ho bez davů, komorně, třeba jen sami během klidné odpolední procházky. Signal AR je proto absolutně bezpečný v podstatě za jakékoliv situace. Nikdo v České republice zatím nic podobného nedělal. Sami jsme zvědaví na zpětnou vazbu od návštěvníků. Signal AR tu s námi bude měsíce, takže si ho mohou vyzkoušet kdykoliv chtějí, třeba v listopadu, o Vánocích, v lednu. Celý projekt teď budeme nějakou dobu testovat a na jaře vyhodnotíme, jak dále pokračovat,“ popisuje ředitel festivalu Martin Pošta. 

Návštěvníci najdou první AR trasu na pražském Karlíně. Stačí si stáhnout novou festivalovou aplikaci, vyrazit do ulic a pouze skrze vlastní chytrý telefon objevovat díla v rozšířené realitě. Nic jiného není potřeba. Žádné vstupné, žádná otevírací doba, žádné překážky. Virtuální sbírka uměleckých děl ve veřejném prostoru je takovým Signal Festivalem za denního světla. Fungovat bude od 8.00 do 19.00 hodin. V provozu bude od konce září a poběží minimálně rok. 

Další trasy Signal Festivalu

Poprvé se návštěvníci podívají také do Holešovic. Mezi nejočekávanější umělecká díla patří monumentální 3D projekce od španělského studia Onionlab, která promění známé prostředí Průmyslového paláce na Výstavišti Praha v jedinečný zážitek. Chybět nebude ani oblíbený videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. Německé studio Weltraumgrafik zajímavě interpretuje letošní festivalové téma. Jeho projekce je abstraktní a hypnotická. Reaguje na světovou pandemii, katastrofu však tvůrci vnímají jako výzvu a nový začátek.

05_Weltraum_TheWind_kostelsv.CyrilaaMetodeje_DE-2.jpgWeltraum The Wind, kostel sv. Cyrila a Metoděje


Mezi nejvýraznější české umělce patří konceptuální umělkyně sociálního zaměření Milena Dopitová, která na festivalu představí kinetický objekt Jeff u vodní elektrárny na Štvanici a upozorní tak na dopady nezdravé existence moderní společnosti na přírodu kolem nás. Vizuální umělec, tvůrce experimentálních a intermediálních projektů a vedoucí Ateliéru malby na pražské UMPRUM Jiří Černický připraví tajemnou a působivou projekci vodních živočichů skrytých v hlubinách oceánu, kteří se překvapivě dokáží proměnit v nositele jasného ekologického poselství. Jeho instalaci Archaické aktuality najdou návštěvníci v Kasárnách Karlín. Interaktivní, hravou a energeticky zcela nezávislou kinetickou instalaci Rozkvétání světla vytvořili pro festival designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Rozhýbat techno-luční květy mohou diváci sami na prostranství před budovou Main Point Karlín. 

Signal Festival vytrvale podporuje nejmladší tvůrce a autorské kolektivy. Stál u vzniku více než sedmdesáti originálních instalací, které vznikly speciálně pro festival. Letos ve spolupráci se společností Pražská plynárenská vyhlásil první ročník Ceny Neon pro studenty a studentky vysokých uměleckých škol. Její vítěz se představí v rámci hlavního programu. Návštěvníci uvidí také umělecké dílo Kateřiny Blahutové, vítězky otevřené výzvy Signal Calling, kterou organizuje festival společně se společností PrusaLab. Interaktivní instalace Živý les reaguje na téma odlesňování přírodní krajiny. Festival navázal partnerství také s ateliérem Time-Based Media na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jeho studenti představí své instalace na nádvoří Klementina. 

02_ZivylesKaterinaBlahutovaStromovka.pngŽivý les, Kateřina Blahutová, Stromovka

Doprovodný program

Doprovodný program nabídne sympozium věnující se udržitelnosti kulturního a uměleckého prostředí, výstavu umělce Michala Škapy či audiovizuální performance Vektroskop v Divadle Archa. Během čtyřdenního programu sestavené Davidem Vrbíkem zde vystoupí Soňa Koutová, Tomáš Krivošík, Beata Hlavenková, Ondřej Skala (JTNB), Stanislav Abrahám, Leoš Hort (HRTL) a další. 

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

Než se vydáte na festival...

Festivalovou mapu letos najdou návštěvníci v aplikaci, která bude ke stažení těsně před začátkem festivalu. Kromě kompletního programu a veškerých potřebných informací nabídne také celou jednu trasu navíc – virtuální Signal AR. Většina instalací bude zdarma, vstupenky je nutné si zakoupit pouze na 3 placené instalace v rámci hlavního programu, které se nacházejí v Průmyslovém paláci (3D projekce), Planetáriu Praha a Hauch Gallery. 

Nyní si lze festivalový pas pořídit až do 3.10. za 200 Kč, od 4.10. do zahájení festivalu za 250 Kč, na místě pak za 300 Kč. Novinkou je zavedení rodinného vstupného. Festivalový pass pro rodinu, která zahrnuje 2 dospělé a až 2 děti, si nyní mohou rodiny koupit za 550 Kč, od 4.10. za 700 Kč a na místě za 850 Kč. Vstupenky na doprovodný program v Divadle Archa nejsou součástí Signal Passu. Držitelé akreditace ale získají slevu 25 %. Děti od 6 do 15 let a senioři nad 65 let mají slevu 50 Kč ze základní ceny. Děti do 6 let a ZTP mají vstup zdarma. Zcela samostatně lze pouze přímo na místě koupit také vstupenku na 3D projekci v Průmyslovém paláci za 100 Kč. Všichni, kteří si zakoupili vstupenku na Signal Festival 2020, který se nekonal z důvodu vládních opatření, ji mohou využít letos. 

07_QuietEnsemble_Unshaped_HauchGallery.pngQuiet Ensemble Unshaped, Hauch Gallery

Výpis článků