Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Arcibiskupství pražské

Praha 1, Hradčanské nám. 16, 11902

zpět na výpis
   
Arcibiskupství pražské

Hlavní úřad pro správu pražské arcidiecéze.

Kategorie: kultura|ostatní

Arcidiecéze pražská sdružuje celkem 145 farností ve 14 vikariátech. Přímo je spravovaných 127 farností, ostatní jsou spravovány excurrendo.

Farnosti obvykle zahrnují jednu nebo více obcí, ale v některých městech (Příbram, Kladno) je farností více.

Praha se dělí na 4 vikariáty. II., III. a IV. pražský vikariát zahrnují i některé příměstské farnosti (např. Hostivice, Jirny nebo Odolena Voda). Většina pražských farností zahrnuje území jedné nebo několika historických obcí, ale na Vinohradech jsou hned dvě farnosti (na Žižkově byly ještě před několika málo lety dokonce tři, pak jedna, dnes jsou tam farnosti dvě.).

Organizačně nejsložitější je I. pražský vikariát, který zahrnuje území čtyř pražských měst: Hradčan, Malé Strany, Starého Města a Nového Města (k nimž se počítá i Strahov). Na území tohoto vikariátu je celkem 14 farností. Dále do I. pražského vikariátu organizačně patří i tři tzv. osobní farnosti: Akademická, Polská a Slovenská. Tyto farnosti nemají vymezené území, ale jsou to společenství římskokatolických křesťanů (a jejich rodinných příslušníků), kteří splňují určitá kritéria. Členy Akademické farnosti jsou studenti, akademičtí pracovníci a další zaměstnanci vysokých škol na území hl. m. Prahy, členy Polské, resp. Slovenské farnosti jsou římskokatoličtí křesťané polské, resp. slovenské národnosti, kteří mají kanonické bydliště na území pražské arcidiecéze.

Kromě farností jsou v arcidiecézi zřízené i některé tzv. duchovní správy - to jsou organizační jednotky bez vlastního území.

Do kompetence pražského arcibiskupa kromě toho spadá i duchovní péče v Armádě České republiky, a to nejen na území Arcidiecéze pražské, ale v celé České republice (a také v jednotkách Armády ČR zapojených v zahraničních misích).

Zcela jinou strukturu mají různé řády, kongregace a společenství zasvěceného života; pokud však působí v pastoraci, činí tak po dohodě s diecézním biskupem, který je může pověřit správou některých farností.

 

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: