Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Colloredo-Mansfeldský palác

Praha 1, Karlova 2, 11000

zpět na výpis
 
Colloredo-Mansfeldský palác

Prostor Galerie hlavního města Prahy v Karlově ulici

Telefon:227195134
Kategorie: kultura|galerie

Současnému paláci předcházela raně středověká zástavba asi románského dvorcového typu na nároží dálkových cest, dochovaná v partii sklepů. Zřejmě v souvislosti s výstavbou nového mostu byla upravena uliční čára a vznikl gotický dům nejspíše z doby po roce 1342, rovněž zachovaný především v části sklepů a přízemí dnešního uličního křídla. Dům byl dle písemných pramenů upravován ve 2. polovině 16. století a výrazně přestavěn v pozdně renesančním slohu mezi lety 1610 až 1619. 

Palác uzavřené dispozice svírá svými čtyřmi křídly obdélný dvůr. Hlavní průčelí do Karlovy ulice je dvoupatrové nad nízkým mezipatrem a výrazným prvkem je monumentální vrcholně barokní edikulový portál s pilastry nakoso, zdobený na římse vázami, putti a erbem Colloredo - Mansfeldů (patrně dílo Antonína Brauna), ve střeše pak velké vikýře. Zajímavým prvkem dvorní fasády jsou dvě arkády ve vstupním křídle a protilehlá sala terrena s představenou kašnou s pískovcovou sochou Neptuna s trojzubcem asi z období kolem roku 1735, rovněž kladená do braunovského okruhu. Barokní prostory zejména I. patra, přístupné monumentálním pilířovým schodištěm s kuželkovými balustrádami, mají bohatou rokokovou a druhorokokovou výzdobu stropů, stěn, podlah i dveří (štuky, výmalba, umělé mramory, zrcadla, krby a kamna, parkety, tapety a dřevěná obložení s okenicemi). 

Palác měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví. Nájemce bohužel nedostál svým závazkům, proto město před osmi lety smlouvu rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž. Vybrat nového nájemce se ale nepodařilo. Budova ve vlastnictví hlavního města Prahy byla od té doby až do roku 2010 ve správě odboru správy majetku MHMP. V roce 2010 pražští radní převedli Colloredo-Mansfeldský palác do správy Galerie hlavního města Prahy. V budoucnu by v něm mohla vzniknout galerie moderního českého umění, ve které by se vystavovala díla doposud skrytá v depozitáři. 


Otevírací doba:
Pondělí zavřeno
Úterý 10:00 - 18:00
Středa 10:00 - 18:00
Čtvrtek 10:00 - 18:00
Pátek 10:00 - 18:00
Sobota 10:00 - 18:00
Neděle 10:00 - 18:00

 
Karlova 2
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: