Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Divadlo Ungelt

Praha 1, Malá Štupartská 1, 110 00

zpět na výpis
Tip
Divadlo Ungelt

Komorní divadlo na Starém Městě. Divadelní srdce Prahy s nejlepšími českými herci na dosah.

Telefon:224 828 082
Kategorie: kultura|divadla

ZALOŽENÍ DIVADLA

Komorní Divadlo Ungelt slavnostně otevřel 2. října 1995 pan Miloš Kopecký, který také divadlu věnoval – jako symbol své přízně – první židli. Tím započal tradici, v níž každý rok darují herci, umělci a osobnosti veřejného života divadlu svou židli „s příběhem“. Ve foyer tak můžete sedět nejen na židli Miloše Kopeckého, ale třeba také na židli Václava Havla, Marty Kubišové, Radovana Lukavského či Věry Čáslavské.Zakladatel, ředitel a majitel divadla Milan Hein už na počátku koncipoval Ungelt – i vzhledem k jeho malinkému sklepnímu prostoru pro necelou stovku diváků – jako divadlo, pro něhož je alfou a omegou herecké umění, a v němž se hrají hry pro maximálně čtyři herce. Brzy po založení divadla oslovil ke spolupráci herečku Alenu Vránovou, která spolu s režisérem Ladislavem Smočkem v přelomové inscenaci Bouřlivé jaro (za roli Gertrudy získala Alena Vránová Cenu Thálie 1997) spoludefinovala herecký a režijní styl Ungeltu založený na detailně propracovaném hereckém projevu a důsledně přečteném dramatickém textu.

OCENĚNÍ

Za více jak 20 let existence Ungeltu jeho herci čtyřikrát získali nejprestižnější české herecké ocenění: Cenu Thálie. Kromě Aleny Vránové ještě Marta Kubišová (v roce 2001 za roli Ženy ve Webberově muzikálovém monodramatu Líp se loučí v neděli), Vilma Cibulková (v roce 2006 za roli slečny Fischerové v Hatcherově dramatu Picasso) a Richard Krajčo (v roce 2012 za roli Dennyho v Huffově hře Deštivé dny). Na Cenu Thálie byli nominováni i František Němec za roli sira Cecila ve hře Ledňáček, Vendula Křížová za titulní roli ve hře Sylvie, Richard Krajčo za ztvárnění postavy Richieho ve hře Láska a porozumění, Milan Kňažko za roli Pabla Picassa ve hře Picasso a David Švehlík za roli Joeyho v Deštivých dnech. František Němec za roli sira Cecila ve hře Ledňáček získal Cenu Sazky a Společnosti Divadelních novin za nejlepší herecký výkon v sezóně 2007/2008.

SOUČASNOST

V současné době Milan Hein spolu se svým uměleckým šéfem Pavlem Ondruchem do centra pozornosti stále staví herce, leč s vědomím, že bez dobrého dramatického textu nemůže být dobrého herce. Umělecký tandem Hein-Ondruch se tak kontinuálně snaží, aby Divadlo Ungelt bylo v nejlepším slova smyslu zástupcem kvalitního středního proudu, který je přístupný široké divácké obci, ne však za cenu pokleslosti či podbízivosti. Zaměřují se proto především (avšak nejen) na anglosaskou dramatiku vycházející z klasické tradice dobře udělané hry. Inscenace Ungeltu tak vždy vyprávějí příběh prostřednictvím jednání dramatických postav. O zvolených aktuálních tématech (která zdaleka nejsou omezena jen na mezilidské vztahy) vypovídají výhradně skrze autentický herecký projev vyhýbajíce se vnějším efektům a scénickým kudrlinkám.

Ungelt pěstuje „hereckou dramaturgii“ – repertoár je sestavován s ohledem na potenciál velkých hereckých kreací. Vzniká tak na tělo konkrétním uměleckým individualitám (ať už hercům či režisérům). Obsazování hereckých hvězd dovoluje Ungeltu vybírat nebulvární repertoár, který po umělecké stránce uspokojí jak herce, tak i náročnější diváky. Ungelt se navíc zaměřuje především na texty, které u nás dosud nebyly uvedeny, a jejichž překlad často vzniká přímo na naši zakázku.

LETNÍ SCÉNA

Navíc Milan Hein po boku s Lívií Klausovou 19. června 2005 slavnostně otevřel Letní scénu Divadla Ungelt, která se nachází ve starobylé malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě. Pod širým nebem hraje Ungelt téměř všechny inscenace ze svého repertoáru. Letní scéna nově probíhá již od poloviny května do poloviny září.

Malá Štupartská 1
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: