Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Ateliér Věry a Vladimíra Janouškových

Praha, U Kotlářky 2, 15000

zpět na výpis
 
Ateliér Věry a Vladimíra Janouškových

Ateliér manželů Janouškových lze považovat za reprezentativní ukázku tzv. bruselského stylu.

Kategorie: kultura|design, galerie, ostatní

Ateliér manželů Janouškových, který později paní Věře sloužil jako trvalé bydliště, se nachází v pražských Košířích v ulici U Kotlářky na úpatí přírodní památky Skalka. Dům v místech, kde za první republiky fungovalo zahradnictví, si umělci postavili svépomocí na začátku šedesátých let minulého století. Plány zhotovil dle Janouškova návrhu architekt Josef Hrubý, jeden z autorů československého pavilonu na Expu ’58 v Bruselu.

Dům navrhoval Vladimír Janoušek tak, aby tam oba umělci mohli tvořit vedle sebe, ale zároveň samostatně. Ateliér společně využívali od roku 1964 až do Janouškovy smrti v roce 1986. Toto sousedství jim ovšem nebránilo, aby každý z nich rozvíjel svůj nezaměnitelný projev. Ateliér poskytoval uvnitř budovy každému z umělců vyčleněný prostor a také v zahradě bylo dost místa k umístění plastik, jejichž život mohli pozorovat a posuzovat v souvislostech přírodního prostředí.

S architektem Josefem Hrubým se Vladimír Janoušek seznámil při spolupráci na Domu módy, který byl podle Hrubého plánů postaven na pražském Václavském náměstí v letech 1954–1956. Janoušek pro obchodní dům navrhl kamenný reliéf nad hlavní vstup a následně se podílel i na umělecké výzdobě československého pavilonu v Bruselu.

Ateliér manželů Janouškových lze považovat za reprezentativní ukázku tzv. bruselského stylu. Jedná se o dvoukřídlou stavbu na půdorysu široce otevřeného písmena V s velkorysými prosklenými stěnami na východní straně obrácené do zahrady. Hlavní vstup je umístěn na západní straně zhruba ve středu domu. Levé křídlo původně sloužilo jako ateliér paní Věry, pravé využíval Vladimír Janoušek.

U Kotlářky 2
Praha, 15000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: