Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
06
prosince

Kati - Premiéra

Činoherní klub

zpět na výpis akcí
 

Dnes byl zrušen trest smrti. Co my sakra teď budeme dělat?!

Datum:06. 12. 16
Čas:19:30 - 21:30
Kategorie: kultura|divadla

Ondřej Sokol přeložil a režíruje v Činoherním klubu již čtvrtou divadelní hru Martina McDonagha. Jeho Kati byli uvedeni poprvé v září loňského roku vlondýnském Royal Court Theatre. Hra se odehrává v Anglii v době, kdy byl zrušen trest smrti. A kati měli problém. Ačkoliv příběh Hangmen je fikcí, hra vychází z reálných faktů:
Britský parlament schválil v roce 1965 zrušení trestu smrti za vraždu. Za velezradu, špionáž, násilné pirátství a žhářství vkrálovských loděnicích se ale stále mohlo popravovat. Absolutní zákaz trestu smrti Británie přijala až v roce 1998.
Harry Wade neexistoval, postava je ale pojmenovaná podle popravčích Stephena Wadea a Harryho Allena. Allen vedl 41 poprav, včetně poslední popravy v Británii v roce 1964. Tak jako McDonaghův Harry nosil motýlka. Albert Pierrepoint opravdu žil a za 33 let popravil 400 lidí. Přesto nevěřil, že má trest smrti odstrašující funkci. Pierrepoint a několik dalších katů napsalo memoáry. Jak Allen, tak Pierrepoint vedli vlastní hospodu.

Činoherní klub
Tel: 296 222 128
Ve Smečkách 26
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: