Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
03
října

Édouard François: Zelená architektura?

Francouzský institut v Praze

zpět na výpis akcí
 

Přednáška architekta a urbanisty Edouarda Françoise v rámci cyklu „Metamorfózy měst“.

Datum:03. 10. 13
Cena:50 Kč
Čas:19:30 - 21:30
Kategorie: kultura|design, vizuální umění

Édouard François vystudoval École Nationale des Beaux-Arts v Paříži a později také École Nationale des Ponts et Chaussées. Jako architekt a urbanista pracuje od roku 1986, v roce 1998 pak založil vlastní atelier věnující se architektuře, urbanismu a designu. Proslavil se díky „obrůstajícímu“ domu v Montpellier (2000) či pařížské „Tower Flower“ z roku 2004.

V jeho díle se odráží hlavní témata současné moderní společnosti: trvale udržitelný rozvoj, místní výrobky, ochrana a údržba památek a lokalit provází celé architektovo dílo mnohdy v odvážných a nečekaných podobách, kde je vždy kladen velký důraz na celkový kontext.

Jeho projekty obytných budov jako La Closeraie v Louviers, Eden Bio v Paříži, Coming Out v Grenoblu (cena Habitat Durable 2008), Collage Urbain v Champigny-sur-Marne jsou výsledkem jeho snahy o nové podoby ekologického bydlení. Projekty M6B2 Tour de la Biodiversité v Paříži (dokončení projektu je plánováno na rok 2014) a Tour végétale v Nantes jdou ještě dál v podporování biodiverzity. První stavba, jakýsi „ekologický mrakodrap“ umožňuje roznášení semen větrem a pomáhá tak obnově zeleně v Paříži. Druhá stavba je v podstatě výstavou výjimečné sbírky rostlin botanické zahrady v Nantes, jež dovezli cestovatelé z celého světa. Jeho poslední projekt výškové budovy v zóně Presqu’Île v Grenoblu ještě dále posouvá hranice ekologického experimentování a odděluje balkony od fasády domu.

Édouard François se také zabývá historickými budovami. Hôtel Fouquet’s Barrière a La Samaritaine v Paříži či hotel Métropole v Beaulieu-sur-Mer respektují historickou hodnotu budov i místa, kde se nacházejí, a zároveň nabyly současnou a experimentální podobu.

V současné době Édouard François rozvíjí další „zelené“ projekty v Indii, Maroku či na Srí Lance...

www.edouardfrancois.com

Přednáška ve francouzštině. Tlumočení do češtiny zajištěno.

Rezervace vstupenek: http://www.kinosvetozor.cz/cz/program/filmy/6069/Edouard-Fran%C3%A7ois-Zelena-architektura?-prednaska/

 

 

Kino Světozor
Tel: 221401011
Vodičkova
Praha 1, 11121
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: