Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nusle: Nejstarší pizzerie, Švejk, 48 píp i bowling v Továrně

kultura | 18. 2. 2014

Patří se svým nezaměnitelným koloritem mezi ty nejtypičtější pražské čtvrtě. Už slavný hostinský Palivec ze Švejka na dotaz tajného policisty, co říká událostem v Sarajevu, odpověděl bez rozmyšlení: "V jakým Sarajevu? V tej nuselskej vinárně?...Tam se perou každej den, to vědí Nusle." Ponořme se proto do místních temnějších i světlejších podniků v okolí náměstí Bratří Synků a podívejme se, jaká překvapení nám může tahle rázovitá čtvrť dnes nabídnout. 

Text: Petr Ryska (autor webu Praha neznámá)
Foto: Petr Ryska a archiv podniků

album/News_Model_News/595/Zlycasy3.jpg
Zlý časy (Zdroj: Petr Ryska)
 

Specializované pizzerie

V Nuslích je nebývalá hustota unikátních pizzerií. Největší a nejpůvodnějši je Pizza West s velkými okny s výhledem přímo na "Synkáč", kterými můžete pozorovat čilý uliční ruch centra Nuslí. Tahle restaurace vznikla jako první specializovaná pizzerie v Praze a všichni hladoví si tady mohou kromě pizzy pochutnat i na americko-mexických specialitách a sendvičích až do půl druhé v noci, takže sem klidně můžete zajít až po představení v Divadle na Fidlovačce nebo v blízké Komorní Fidlovačce. Pokud chcete ochutnat australskou pizzu, jako jedinou v republice podle receptu přímo ze Sydney, pak si ji můžete vzít do ruky nebo nechat dopravit domů z blízké Swing Pizzy v Čestmírově ulici.

album/News_Model_News/595/Baretta.jpg
Interiér Café Baretta (Zdroj: Café Baretta)


Zlatým hřebem nuselské pizzamánie je útulný restaurační komplex přímo na rušné Bělehradské ulici nazvaný Baretta, kde jsou na vás políčené hned tři lákavé gastronomické pasti. V podstatě tam můžete strávit celý den - oběd  si nejlépe vychutnáte v Baretta Pizza a Pasta, která je zaměřená na indiánské pizzy (tady se nazývají placky) se zajímavými názvy jako těstoviny "Kopajícího Ptáka", salát "Pomalého Býka" a indiánská placka "Bláznivého psa". Tahle část trojpodniku tady funguje už roku 1991 a indiánskou atmosféru podtrhují bizon, totem, náčelnická čelenka a další odpovídající propriety. V létě by byla chyba vynechat posezení na zahrádce pod dřevěnou střechou, podepřenou pomalovanými kůly. Odpoledne je příjemné prolenošit ve vedlejším Baretta Café, kde se ocitnete na palubě starého zámořského škuneru. Nad stolky nepravidelných tvarů visí kormidla a modely dřevěných korábů a celý interiér je laděn do modré barvy oceánu. Pod pirátskými vlajkami vám tu nabídnou třeba jamajskou kávu nebo námořnickou čokoládu, samozřejmě s rumem. Na večer pak budete jen těžko odolávat útrobám děsně barevného Baretta Baru, ve kterém vám neskutečné mozaiky na zdech po pár vynikajících koktejlech přijdou jako docela přirozené.

album/News_Model_News/595/MozaikavbaruBaretta.jpg
Mozaika v Baru Baretta (Zdroj: Petr Ryska)
 

Pivní ráj

Z Nuslí se díky jedinečným podnikům stává skutečný ráj pro pivní fajnšmekry a jejich sláva se začíná dotýkat hvězd. Naprostou hitovkou jsou Zlý časy v Čestmírově ulici, kde vás čekají opravdu krušné chvíle, protože nevíte, které ze tří zdejších pater máte navštívit dřív. Průšvih je totiž v tom, že je v nich dohromady 48 píp, ze kterých teče kolem neuvěřitelných čtyřiceti druhů točených piv, která se navíc průběžně obměňují. Většinou se jedná o neznámé značky a speciály malých a středních pivovarů ze všech koutů Čech a Moravy. K tomu tu nabízejí spoustu lahvových piv z celého světa, která jsem radši ani nepočítal. A když už byste chtěli ze všeho nejradši utéct domů, tak to také není až tak jednoduché, protože je tu navíc pivkupectví, kde si můžete koupit ještě nějaké to pivo na cestu. Celý podnik kromě zahrádky je nekuřácký, což je fajn, neboť se lidi kamaráděj před hospodou. A určitě je to eldorádo pro pivní ochutnávače, kterým nestačí jen  "gambáč" a rádi zkoušejí nepoznané.

Kdo by chtěl v Nuslích navštívit pivovar, tak to taky není žádný problém. Hned naproti krásné novorenesanční radnici je tradiční podnik U Bansethů, který navštěvoval a ve Švejkovi proslavil už před sto lety Jaroslav Hašek. Ve vlastní restauraci je vyhlášená česká kuchyně a tanková Plzeň. Minipivovar má svůj zvláštní vchod s nápisem Sousedský pivovar Bašta a k mání jsou tu přímo na místě vařená piva a k nim odpovídající chuťovky a dobroty z pece. Styl obou částí podniku připomíná útulnou hospodu z dob starého mocnářství včetně kachlových kamen.

album/News_Model_News/595/zlycasy.jpg
Zlý časy (Zdroj: Petr Ryska)
 

Zábava s přáteli

Kdo má rád industriální prostředí, měl by zajít s kamarády do Bowlingu v Továrně, trochu zapadlého v příčné Vlastislavově uličce. Tenhle podnik vznikl z bývalé textilní továrny založené ještě za Rakouska-Uherska a uvnitř nás překvapí krásným prostorem s kovovými sloupy nesoucími galerii s kulečníkem. V zajímavém interiéru není od věci se osvěžit třeba nefiltrovaným ležákem Staropramen. Hned naproti v parku nad radnicí shlíží na Nusle historická budova sokolovny, kde nás v horkých letních dnech přiláká Restaurace Na Květnici s velkou stinnou zahradou pod stoletými kaštany.

album/News_Model_News/595/CeskaStodola.jpg
Česká stodola (Zdroj: Petr Ryska)
 

Něco na zub

Ten, kdo preferuje čerstvé a zdravé potraviny, by neměl v Nuselské ulici vynechat Českou stodolu, což je vlastně takový menší farmářský trh ukrytý v kamenném obchodě, kde nabízejí (jak název napovídá - samozřejmě české) biopotraviny, čerstvé ovocné šťávy, Davídkovo koření, ale třeba i maso a mléčné výrobky. V denní nabídce můžeme najít třeba salsicciu (italská kořeněná klobáska z telecího nebo vepřového masa) anebo taliány. Aby se to vyrovnalo, tak o kousek dál ve stejné ulici je obchod s ruskými specialitami Mrazík, kde mají takové lahůdky jako kaviár, vodka, koňak, kvas, pelmeně a ruské bonbóny. 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!