Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Proč zajít na hostinu ke Karlovi? Třeba kvůli pečené mrkvi a luxusní koblize

doporučujeme | 13. 2. 2024

Podle vývěsního štítu zavírá Bistro Karel už v 18 hodin. Vždy jedenkrát do měsíce ale zůstává pro 20 „vyvolených“ otevřeno do pozdních večerních hodin. Nový podnik v areálu Trojského zámku totiž pořádá tématické hostiny. Zúčastnili jsme se té lednové pod taktovkou „polí, luk a pána lesů“ a tady jsou naše dojmy.

Text, foto:
Lukáš Rozmajzl

clanky10/IMG_3308.jpeg
Proč zajít na hostinu ke Karlovi?
Ochutnáte nová jídla, poznáte nové lidi – jen dejte pozor, abyste slovesa neprohodili…

 

Bistro Karel

Rodinné bistro v divoké zahradě....


 

Zastavíte na spodním parkovišti u zoologické zahrady. Místo, které bývá běžně už od dopoledních hodin obsazené, teď v pátek po setmění zeje prázdnotou. Je leden, sedm hodin večer a tma. Když ale obejdete vysokou zámeckou zeď, vstoupíte do osvětlené zahrady Bistra Karel. (V zimních dnech zde prý funguje i ohniště.)

Uvnitř je prakticky jen jeden dlouhý stůl a kolem něj ve dvou řadách deset židlí. Vše ostatní je odklizené improvizovaně ke stěnám, protože stůl pro hostinu bude hlavním jevištěm hostiny pro dnešní večer. Téma? Pole, louky, lesa pán. Menu? Dopředu nevíme.

clanky10/IMG_3314.jpeg

clanky10/IMG_3311.jpeg

Stejně jako zůstává do poslední chvíle překvapením, kdo z návštěvníků se posadí vedle vás a kdo naproti. Bude to coffee-nazi, který se po zbytek večera bude bavit jenom o kafi? Nebo jedna ze spoluzakladatelek Karla, která v minulosti rozjela i vinohradský podnik Slow cafe? Či stařík se stylem Seana Conneryho?

Hostina u Karla splňuje všechny očekávané parametry dobrého a dlouhotrvajícího zážitku. Pokud bychom hostinu definovali tak, že se u jednoho stolu sejde velká skupina lidí, kteří se vzájemně ani nemusí dopředu znát, ale v daný okamžik je spojí sdílené mísy a tácy jídla na stole, a dobrá zábava, pak přesně takový obraz bistro naplňuje.

clanky10/IMG_3312.jpeg

clanky10/IMG_3313.jpeg

U Karla se skvěle podařilo napárovat neotřelé chutě (třeba koblihu s tymiánovým cukrem se šódo ze cideru), biodynamická vína a celou akci doplnit ještě o tématickou hudbu. Výsledkem je hostina, kterou můžete bez obav strávit konverzací s partnerem či partnerkou, stejně jako se pustit do poznávání životních příběhů ostatních strávníků kolem stolu.

Koncept Bistra Karel je obecně postavený na sezónních surovinách a pomalém stolování. Příkladem prvního budiž zdánlivě obyčejná pečená mrkev s celerovým pestem, která chutná až překvapivě dobře. Druhý element symbolizuje mimo jiné velký zářící „ciferník“ s nápisem SLOW. Tady musíte nejen zpomalit, ale na chvíli zastavit. Za vysokou zámeckou zdí se odpojit od rychlého sledu aktuálních dní a užívat si hostinu.

P.S. Pokud byste něco náhodou nesnědli, nebojte, dostanete krabičky – jako při nedělní návštěvě prarodičů – a můžete si to odnést s sebou.

Aktuálně: Kvůli velkému zájmu o víkendové brunche se u Karla rozhodli vynechat únorovou hostinu. Takže když byste k nim na podobnou akci chtěli zajít a ochutnávat, další příležitost budete mít ve čtvrtek 21. března. Rezervovat místo si můžete ale klidně hned teď!

clanky10/IMG_3310.jpeg

 

Bistro Karel

Rodinné bistro v divoké zahradě....

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!