Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Největší pivní událost zimy: 25 pivovarů a 150 druhů piv v bývalém kostele

advertorial | 22. 1. 2024

Že i pivo může nabídnout chvíle plné luxusu a rozmanitosti? To přesně vám chce na konci ledna dokázat pivovar Zichovec během svého jednodenního festivalu Winter Affair v prostorách bývalého kostela Gabriel Loci. Pozváno je 24 špičkových evropských pivovarů (plus „domácí“ rodinný pivovar Zichovec), které budou na místě reprezentovat samotní pivovarníci a během dne tak budete moci ochutnat celkem 150 piv.

Více info:
 pivovarzichovec.cz



 

Winter Affair - craft beer festival

Gabriel Loci

27.01. 12:00

„Asi je třeba hlavně říct, že v Zichovci milujeme pivo a teda nejen to naše. Milujeme rozmanitost, kterou pivní svět nabízí, a tak jsme přišli s tímto nápadem. Na jeden den proměnit krásný prostor kostelu Gabriel Loci na chrám toho nejlepšího piva, vytvořit zážitek, vzpomínku, na kterou nikdo z účastněných jen tak nezapomene,“ prozrazuje svou vizi Miroslav Ostrý, který má na starosti nejen organizaci festivalu, ale i celý export pivovaru Zichovec.

A právě jeho zkušenosti v zahraničí pro něj byli tou největší inspirací: „Loňský rok byl pro Zichovec skokový, vyrostli jsme nejen doma, ale i v zahraničí. Celkem jsme vyvezli pivo do 23 zemí a ve velké části z nich se účastnili nejrůznějších pivních festivalů. To nám dalo dvě věci: Jednak hromadu kontaktů na ty nejzajímavější sládky z celé Evropy, ale hlavně inspiraci, jak se dá takový festival vůbec dělat. Jako jeden celodenní zážitek, za jednotnou cenu a s těmi úplně nejlepšími pivy, co najdete.“

Winter Affair totiž nedrží formát klasického pivního festivalu, jak ho známe u nás. Místo, aby si člověk platil piva zvlášť, zaplatí jednu vyšší cenovku a celý den pak může degustovat po malých skleničkách cokoliv se mu zlíbí. A že bude co!

Zichovečtí nám kladli na srdce hlavně to, že jejich výběr piv prostě nemá obdoby, že jejich cílem je, aby lidé z festivalu odcházeli s pocitem nevěřícnosti, s pocitem, že co právě ochutnali jim nejen otevřelo obzory, ale úplně změnilo pohled na pivovarnictví a jeho rozmanitost.

Procesy za rozhodováním nám blíže představil Adam Huml, pivní someliér a milovník piva, který našel domov v zichoveckém marketingovém týmu: „Nebudu chodit kolem horké kaše. Cena přes dva tisíce za vstupenku je dost. Ale myslím, že je snadno vysvětlitelná, piva, která do Prahy přivezeme totiž není žádná přehlídka industriálních ležáků. Návštěvníci budou mít šanci ochutnat velké množství piv, která jsou silově na úrovni vína a nejen tak.“

„Každý z pivovarů, který jsme pečlivě vybrali přiveze to nejzajímavější ze své produkce. Ochutnáte extrémně silná piva stařená po dlouhé roky v sudech po tvrdém alkoholu. Piva s exotickými přísadami, ovocem nebo třeba piva fermentována spontánně, přírodně, tak jako před industriální revolucí. Zároveň jsme ale chtěli lidem nabídnout víc než jen ta piva. Proto jsme z každého pivovaru pozvali dvojici jejich zakladatelů a/nebo sládků, kteří si svá piva na festivalu odprezentují. I proto jsme chtěli ze zážitku eliminovat finanční transakce. Nemůžete si pozvat světového sládka a chtít po něm, aby stál za kasou,“ dodává Adam Huml.

Adam nám zároveň vykreslil krásné příklady pivovarů a piv, která na festivalu najdete. Bude to třeba slavný švédský pivovar Omnipollo, mezi jehož šesticí piv naleznete třeba šílený stout „CHURCH AMUN RA“ vyráběný solera metodou v dřevěných sudech a se 17 % alkoholu. Z Anglie přijede leedský pivovar Northern Monk nebo birminghamský pivovar Attic Brew Co. A oba nabídnou nevídaný pohled do světa hypermoderních chmelených piv a silných v sudech stařených imperiálních stoutů. Itálii bude reprezentovat úplná špička, pivovar Ca' del Brado se zabývá naturální fermentací a využívání lokálního italského ovoce jako je hroznové víno nebo kiwi.

Další země, které bude reprezentovat jejich úplná pivovarská špička jsou: Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko, Bulharsko, Srbsko, Finsko, Francie, Rumunsko, Maďarsko, Belgie, Chorvatsko, Nizozemsko a samozřejmě se ukážou i nějací reprezentanti naší republiky. Zahraniční produkce bude doplněna o malý ležákový bar, u kterého si budete moct odpočinou od všech těch divokých chutí a před kostelem vás obslouží pár pečlivě vybraných gastronomických stánků.

Pozvánku stručně uzavírá majitel pivovar Ondra Husák: „No lhal bych vám, kdybych tvrdil, že mě s tímhle nápadem nemuseli přemlouvat. Ale asi nejde naplnit si pivovar skoro až fanatickými milovníky piva a pak jim neumožnit realizovat jejich šílené nápady. V Zichovci se snažíme skrze naší produkci přinášet co největší rozmanitost chutí a já jsme moc rád, že nyní ty obzory můžeme rozšířit ještě o vize dalších 24 světových pivovarníků, kteří k nám všichni přijedou v jeden den. Budu rád za každého člověka, kterému tímhle festivalem rozšíříme obzory. Pivo je prostě o tolik víc, než je mu často přiznáváno.“

Winter Affair | Craft beer festival

KDY: sobota 27. ledna od 12:00 hod
KDE: Gabriel Loci, Holečkova, Praha 5
CENA: 2 290 Kč
VSTUPENKY: ZDE

 

Winter Affair - craft beer festival

Gabriel Loci

27.01. 12:00

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!