Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Vzácná mláďata v Zoo Praha: Znáte nestora, anoa, hoko nebo „malého Jágra“?

doporučujeme | 15. 1. 2024

Rok 2023 byl pro pražskou zoologickou zahradu mimořádně chovatelsky úspěšný. Narodilo či vylíhlo se zde 1234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Nejznámější z nich je asi mládě luskouna, které dostalo jméno Šiška. (Nové gorilí mládě přišlo na svět až 2. ledna 2024.) Narodil se ale i nestor, urzon, tayra nebo bongo. Víte, zda takové zvíře má drápy, kopyta nebo křídla?

Text a foto:
Zoo Praha

Foto_30_Z09_0208_export.jpgNa začátku prosince se narodil i dikobraz palawanský. V Evropě dikobrazy chová pouze devět zoologických zahrad a i proto je tento přírůstek chovatelsky cenný.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

 

Zoologická zahrada hl. m. Prahy

Přijďte se podívat na exotická i ohrožená zvířata do pražské zoo v Troje, jedné z...

Nestor kea

Dvě mláďata těchto vysokohorských papoušků se vylíhla na přelomu února a března. Nezkušená matka Judy hnízdila vůbec poprvé, a tak chovatelé její vejce raději umístili do líhně. Na začátku léta byla dvojice umístěna do hnízdní nory za kontaktní mřížku. Rodiče si na jejich přítomnost postupně zvykali a následně se o ně oba začali starat. Šlo tak o adopci vlastními rodiči. Proces byl úspěšný a dnes jsou oba mladí ptáci – v pořadí čtvrté a páté mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha – považováni za odchované.

f4d8b7665e3f072128fdf79d6cc5f5fb.jpgFoto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Anoa nížinný

Zaručeně nejvýznamnějším letošním přírůstkem mezi kopytníky je mládě anoa nížinného. Jeden z nejmenších turů světa je v přírodě ohrožován nezákonným lovem, kácením lesů, vysoušením mokřadů i chorobami, které přináší domácí dobytek. Podle odhadů žije už jen 3 000 – 5 000 jedinců a početní stavy rychle klesají. Jejich populace v zoo současně rychle stárne. V letošní mládě nejprve nikdo nedoufal i kvůli vysokému věku rodičů. Dnes je již odchované a představuje už sedmý takový úspěch v historii jejich chovu v Zoo Praha.

Foto_7_Z09_1592_export.jpg
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Hoko červenolaločnatý

Vůbec první mláďata tohoto brazilského ptáka v Česku se vylíhla přímo na apríla 1. dubna. Zoo Praha získala tento vzácný druh hrabavých ptáků, který je bohužel na pokraji vyhynutí, v roce 2021 a letošní mláďata zvýšila evropskou populaci na 30 jedinců.

Foto_8_IMG_9969_export.jpgFoto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Urzon kanadský

Samička tohoto ostnitého hlodavce se narodila 28. dubna jakožto teprve šesté mládě tohoto druhu v Zoo Praha. Přišla na svět v zázemí, ve kterém urzoni, citliví na vlhké počasí, tráví zimu. Do výběhu se podívala v červnu a dnes už žije v Zoo Ostrava, kam odjela posílit tamní chov.

Foto_10_DSC05301_export.jpg
Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Tayra

Dvě mláďata tayr neboli kun brazilských se narodila 21. června a dlouho se zdržovala v bezpečí nory. Tayry se totiž rodí slepé a naprosto bezmocné, přičemž matka je kojí až tři měsíce. První návštěvníci je proto spatřili až na konci srpna. Obě mláďata již přešla na masitou stravu dospělých a těší se pevnému zdraví. 

Foto_14_Z09_0315_export.jpg
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Bongo horský

Kriticky ohrožené antilopy bongové horští mají za sebou velmi úspěšný rok v Zoo Praha. Na svět zde přišla hned tři mláďata. Jedno z nich však potkal výrazně těžší osud – červencová samička bonga osiřela sedmý den svého života poté, co její zkušená čtrnáctiletá matka Maureen ke smutku všech uhynula při poporodních komplikacích. Naštěstí se před smrtí matky podařilo mládě socializovat se zbytkem stáda. Záchranu tak poskytly dvě další samice, které mají rovněž ve výběhu svá letošní mláďata. Aby toho nebylo málo, v září drobnou Pipi vyděsili neukáznění návštěvníci a ona narazila do plotu. I z dýchacích potíží, které u ní po zranění nastaly, se oklepala, a dnes je nezlomná Pipi pevnou součástí stáda. 

Foto_16_Z09_3820_export.jpg
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Adax

V červnu se pouštním antilopám adaxům narodila samička, přičemž od srpna jí dělá společnost ve výběhu i malý sameček. Obě mláďata prosperují, zatímco v přírodě populace tohoto druhu dohromady netvoří více než stovku jedinců. Na snímku mladší z mláďat, v srpnu narozený samec. 

Foto_17_Z09_3018_export.jpg
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Takin indický

Ze dvou letos narozených mláďat takinů indických uvedlo chovatele v údiv zejména to druhé. Běžně totiž samicím končí říje v září, a tak nikdo nečekal, že by jednu ze samic samec napářil ještě v prosinci. Když se poté v srpnu narodil zdravý sameček, bylo to pro zoo krásné překvapení. 

Foto_20_DSC05718_export.jpg
Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Lori vlnkovaný

V zázemí Indonéské džungle bylo na konci léta odchováno mládě loriho vlnkovaného – druhu, v jehož chovu je Zoo Praha nejúspěšnější z evropských zoo. Rozmnožuje jej od roku 2011 a ptáče na snímku už nese číslo 68, takže není divu, že si získal přezdívku „malý Jágr“.

Foto_25_Z09_5512_export.jpg
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Kotul veverovitý

Hned několik mláďat drobných jihoamerických opic kotulů veverovitých se narodilo na konci října. Patří nepochybně mezi nejroztomilejší přírůstky Zoo Praha v tomto roce. Lidé je mohou spatřit, jak se drží hřbetu svých matek v expozici v dolní části zoo. 

Foto_28_Z09_8865_export.jpgFoto: Petr Hamerník, Zoo Praha

 

Zoologická zahrada hl. m. Prahy

Přijďte se podívat na exotická i ohrožená zvířata do pražské zoo v Troje, jedné z...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!